Đurišić: Ostavio sam 2013. godine zdravu kompaniju sa osam aviona

Zoran Đurišić je smjenjen u junu 2013. godine nakon čega je kompanijom preuzela poslanica DPS-a Daliborka Pejović i njen tim menadžera

31533 pregleda 660 reakcija 54 komentar(a)
Đurišić, Foto: Privatna arhiva
Đurišić, Foto: Privatna arhiva

Bivši direktora Montenegro Airlensa i predsjednik borda direktora Zoran Đurišić reagovao je zbog pominjanja ugovora koje je on potpisao u emisiji "Načisto" na TV Vijesti. On navodi da prema ugovorima koje je potpisao 2008. i 2009. godine o uzimanju u zakup dva "embraera" država nije imala garanacije u slučaju da kompanija prestane da plaća zakup, ali da ne zna kakve je nove ugovore potpisala uprava 2016. i 2017. godine jer je on smjenjen 2013.

On je kazao da je u kompanije ostavio osam plovidbenih aviona od čega pet u vlasništvu kompanije.

Nakon što je smjenjen Đurišić upravljanje kompanijom je preuzela Daliborka Pejović i njen tim menadžera. Izjavu Đurišića objavljujemo integralno:

"Lično sam potpisao Ugovore o nabavci (uzimamju u zakup) dva "embraera" koja su u flotu MA uvedena 2008. i 2009. Svojevrsna “garancija” za te avione bile s svega tri mjesečne rate zakupa i ništa više. Vlada i tadašnje Ministarstvo saobraćaja nijesu izdali ili potpisali nikakvu garanciju spram koje će biti plaćeni bilo kakvi penali od 43 miliona eura. Jedino što je Ministarstvo saobraćaja garantovalo, je da će vlasnik aviona, GECAS, u slučaju da MA ne plaća zakupninu, moći bezbjedno da preuzme vazduhoplove. Dakle, država se ni na koji način nije obavezala da će plaćati bilo što po pitanju predmetnih vazduhoplova, u slučaju da MA ne može da izršava svoje obaveze.

Napominjem da su vazduhoplovi iznajmljeni na period od osam godina, te da su ugovori potpisani 2008. i 2009. istekli 2016. i 2017. godine. Kako i na koji način je MA produžio zakup aviona nakon toga, nije mi poznato jer sam kompaniju napustio još 2013. godine.

Osim sto Vlada nije izdala nikakve garancije za ta dva aviona, nije ih izdala ni za treći avion, koji je 2010. godine kupljen na finansijski lizing.

Za tri nabavljena "embraera", u periodu od 2008. do 2013. Montenegro Airlines je izdvojio više od 50 miliona dolara, od kojih niti jedan cent nijesu finansirali poreski obveznici, vec je kompletan iznos plaćen isključivo iz sredstava kompanije.

Za program restrukturiranja MA, iz 2012. godine, Vlada je između ostalog dala bankarske garancije u vrijednosti od 9,6 miliona eura. Za moga mandata podignuti su krediti u visini svega polovine tih garancija, i do moje smjene uredno vraćani bankama, bez bilo kakve intervencije od strane Vlade.

Vlada je pri osnivanju Montenegro Airlinesa finansirala nabavku prva dva aviona, tipa "fokker 100", da bi preostala tri "fokkera 100" i četiri "embraera 190/195" (ukupno sedam aviona) finansirala isključivo kompanija iz sopstvenih sredstva.

Za četvrti "embraer", kompanija je platila uobičajene tri mesečne rente unaprijed. Taj vazduhoplovnje u Crnu Goru prispio 2014. godine, nakon moje smjene, i zaista mi nije posznaro zašto je isti vraćen vlasniku. Montenero Airlines za mojega mandata nikada nije bio na bilo kakvim crnim listama zbog neplaćanja obaveza.

Vrlo je važno da napomenem, da u trenutku kada sam smijenjen sa pozicije predsjednika odbora direktora (jun 2013), kompanija je novom rukovodstvu predata sa osam plovidbenih aviona, od kojih je pet bilo u vlasništvu kompanije. Nije mi poznato kako se kompanija za tako kratak period svela na svega polovinu flote kojom je raspolagala 2013, iako tako nešto mogu da naslutim.

Montenrgo Airlines je od strane nezavisnih međunarodnih analitičara 2012. proglašen najstabilnijom avio kompanijom Jugoistočne Evrope, a upoređujući ga sa kompanijama slične veličine, proglašen je najboljom među njima.

Zaista mi je žao zbog sudbine koju kompanija doživljava od 2013. godine do danas, i nadam se da će Montenegro Airlines opet letjeti i biti crnogorski ponos i brend, kakav je nekad bio", naveo je Đurišić.

Bonus video: