Vlada vaga hoće li smanjiti akcize na gorivo

Ministarstvo finansija planiraju da do dodatnih prihoda u budžetu dođe smanjenjem sive ekonomije. SDP traži smanjenje akciza i očekuje da vladajuća većina to podrži

57452 pregleda 152 reakcija 37 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Hoće li doći do smanjenja akciza na gorivo još nije poznato, jer Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira šta može da uradi po tom pitanju, dok iz partija vladajuće većine ne pokazuju interesovanje da podrže predlog koji je u skupštinsku proceduru predao sredinom januara opozicioni SDP.

SDP je ovaj zahjev predlagao u prethodnom parlamentarnom sazivu osam puta od jula 2018. godine, a vladajuća većina je tada iz opozicionih klupa davala tome podršku. SDP očekuje da vladajuća većina po ovom pitanju ostane na “istoj poziciji kao i u prethodnom mandatu”.

Siva ekonomija

U Ministarstvu, kojim rukovodi ministar Milojko Spajić, planiraju da do novih prihoda u budžetu dođu kroz suzbijanje sive ekonomije čime se, kako pojašnjavaju za “Vijesti”, otvara više mogućnosti po pitanju akciza. Ukazuju i da se prilikom definisanja akcizne politike mora voditi računa o ukupnim prihodima budžeta.

“Analiziramo sve mogućnosti u vezi sa akcizama na gorivo. Jedan od prioriteta ministarstva i Vlade je obračun sa nelegalnim aktivnostima, jer je fokus suzbijanje sive ekonomije, čime ćemo doći do dodatnih prihoda. To otvara prostor za više mogućnosti po pitanju akciza na gorivo i uopšte akcizne politike. Prilikom određivanja visine akcize za mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, neophodno je voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima”, kazali su iz tog Vladinog resora u odgovoru na pitanje koji je stav ministarstva povodom zahtjeva dijela opozicionih poslanika da se smanje akcize na gorivo.

Potrebno je voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima Spajić
Potrebno je voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima Spajićfoto: Savo Prelević

Cijene goriva u Crnoj Gori su od početka godine porasle tri puta, a Vlada je početkom februara promijenila Uredbu o načinu njihovog formiranja. Novom Uredbom, koja stupa na snagu 8. marta, ukinuta je odredba da se “cijene mijenjaju ako se jedan od parametara koji se uzimaju u kalkulaciju promijeni pet odsto ili više”.

Iz Ministarstva za kapitalne investicije rekli su “Vijestima” da brisanje te stavke neće uticati na formiranje cijena.

Iz SDP-a upozoravaju da će brisanje stavke o cjenovnom ograničenju značiti da se cijene povećavaju još češće i zbog manjeg rasta cijena na berzi, tako da će građani nastaviti da plaćaju skuplje gorivo od većine zemalja regije i mnogih članica EU.

“Nijesmo zadovoljni što je Vlada Zdravka Krivokapića nastavila pogrešnu akciznu politiku svojih prethodnika iz DPS-a, jer se na ovaj način, kroz skuplje gorivo za kompanije i građane, značajno smanjuje konkurentnost naših roba i usluga, prije svega na regionalnom tržištu, tako da ćemo zbog ove i sličnih politika i dalje ostati zemlja koja ima najgori odnos uvoza i izvoza i u regiji, ali i u cijeloj Evropi”, rekao je “Vijestima” portparol SDP-a Mirko Stanić.

Licemjerstvo?

Stanić upozorava da je problem sa previsokom cijenom goriva i to što je ona tradicionalno u Crnoj Gori “ugrađana” u brojne robe i usluge, tako da pretjerano poskupljenje osjete svi tako što plaćaju veće cijene.

“Do povećanje cijena goriva dolazi neprekidno od novembra prošle godine kad je cijena eurosuper 98 bila 1,13 eura, a danas je 1.30, eurosuper 95 1.09 eura, a danas je 1.27, dok je cijena dizela povećana sa 0,97 na 1,13 eura. Usvajanjem našeg predloga cijena eurodizela, kojeg koristi više od 73 odsto svih vozila u Crnoj Gori bi se vratila blizu iznosa od 1 eura”, kazao je Stanić.

Stanić
Stanićfoto: SDP

SDP očekuje podršku od nove parlamentarne većine, međutim ona ne pokazuju takvo raspoloženje.

U SNP-u očekuju da će Vlada smanjiti akcize na gorivo.

“Imamo saznanja da Vlada već radi na programu mjera kojima će se smanjiti akcize na gorivo, što bi značilo da će cijene biti na sadašnjem nivou ili manje, u zavisnosti od kretanja cijena derivata nafte na svjetskom tržištu. Nadamo se da će u tome uspjeti i to vrlo brzo. Kad radite u interesu građana, a ne interesne grupe oko vlasti i uz vlast, problemi se mnogo lakše i brže rješavaju”, kazali su “Vijestima” iz SNP-a.

3 puta su porasle cijene goriva u Crnoj Gori od početka godine

Dodaju da rast cijena goriva predstavlja udar na već ionako osiromašeni budžet stanovnika, ali ipak neće podržati predlog SDP-a. Smatraju ga “ sada licemjernim,jer su imali vremena, punih 18 godina, da se pozabave tim problemom”.

“Izgleda da im je dok su bili dio vlasti sve odgovaralo, a tek sada ih ‘žulja”, kazali su iz SNP-a.

Stabilnost finansija

Iz Demokratske Crne Gore (DCG) rekli su da će se o predlogu SDP-a, odrediti nakon ekonomskih proračuna, ozbiljne analize i konsultacija sa Vladom.

“Složena epidemiološka situacija u Crnoj Gori uzrokuje različite negativne ekonomske posljedice, koje se nažalost odražavaju i na cjenovnu politiku na tržištu nafte i naftnih derivata. Naša država, kao i sve u regionu, EU i svijetu, se suočava sa problemima u punjenju budžeta, pa je očuvanje stabilnosti državnih prihoda jedan od prioriteta, uz iznalaženje odgovarajućeg balansa sa ekonomskom moći građana i njihovih kućnih budžeta, koji su, takođe, na udaru”, rekli su “Vijestima” u DCG.

Iz GP URA i DF-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” hoće li podržati predlog SDP-a. Iz DF-a su ranije poručili da neće glasati ni za jedan predlog u Skupštini, dok se na dnevni red ne uvrste tužilački zakoni. Predlog SDP-a o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama bio je na dnevnom redu Skupštine koja je trebalo da se održi 18. februara, koja je otkazana jer o tužilačkim zakonima treba da se izjasni Venecijanska komisija, čije mišljenje se očekuje do 20. marta.

Stanić je poručio vladajućoj većini da ako su predlog SDP-a podržavali iz opozicionih klupa očekivano je da ga podrže i sada kad su vlast, “ako je stvarno interes građana ono za šta se zalažu”.

“Predlog SDP-a je socijalno odgovoran, jer našim predlogom za smanjenje akciza bi značajno uticali na pad cijena goriva, jer je posljednje povećanje od devet centi po litru, uz dva centa PDV-a, pa još dva centa zbog povećanja PDV-a dovelo do toga da gorivo u Crnoj Gori bude skuplje nego u mnogim zemljama EU”, istakao je Stanić.

Prethodna vlast osam puta odbila predlog SDP-a

Stanić je podsjetio da je prošla vlast (koalicija DPS-SD-BS) u prethodnom mandatu osam puta odbila da se raspravlja o njihovom predlogu za smanjenje akciza, odnosno da se uvrsti u dnevni red.

“Smatramo ovo odnosom prošle vlasti prema cijelom paketu ekonomsko-socijalnih zakona SDP, kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje minimalne zarade, smanjenje poreskih opterećenja za poslodavce, smanjenje stope PDV-a na električnu energiju, izmjene zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru sa povećenjem zarada za ljekare, prosvjetne radnike, pripadnike službi bezbjednosti i desetine drugih predloga kojima bi se značajno unaprijedio životni standard građana”, rekao je Stanić.

Bonus video: