Luštica Development traži i mulo koga nije bilo u planu

Luštica Developmnet je zahtjev za izdavanje UTU za ove dvije parcele, osim Opštini, uputila i JP Morsko dobro, pozivajući se na “program privremenih objekata u zoni morskog dobra u Opštini Tivat za period 2019-2023 godina”

9548 pregleda 9 komentar(a)
Ulazna kapija u nekadašnji vojni kompleks Petrović, Foto: Siniša Luković
Ulazna kapija u nekadašnji vojni kompleks Petrović, Foto: Siniša Luković

Kompanija Luštica Development iz Tivta, koja na oko sedam miliona kvadata zakupljene državne zemlje u Boki razvija projekat turističkog rizorta Luštica Bay, uputila je Opštini Tivat zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za građenje novog objekta - servisnog centra i suvog veza za jahte, na porostoru nekadašnjeg vojnog objekta Petrovići.

Iz kompanije na čijem je čelu izvršni direktor Nebojša Popović (DPS), nekadašnjji pomoćnik ministra turizma u vrijeme kada je prethodna Vlada sklapala ugovor o višedecenijskom zakupu zemlje na Luštici sa egipatsko-švajcarskim konzorcijumom Orascom Development, ranije su poručili da je nekadašnji vojni kompleks u Petrovićima, prema ugovoru Vlade i Orascoma, “planiran kao suvi vez za potrebe projekta Luštica Bay i dvije marine koje će u okviru našeg grada biti izgrađene“.

Program privremenih objekata Morskog dobra za 2019-2023. u Tivtu uopšte ne predviđa postavljenje plutajućeg gata u moru ispred nekadašnjeg vojnog objekta Petrovići, a koga Luštica Developmnet izričito traži da bi tu mogla realizovati svoje poslovne planove o izgradnji suvog veza za plovila, što će koristiti druge dvije njihove marine koje se nalaze na drugoj strani poluostrva, na obali zaliva Trašte

Riječ je o katastarskim parcelama 2/2 i 2/3 KO Krašići koje su sada formalno u vlasništvu države, iako više starosjedjelačkih porodica iz Krašića već godinama pred sudovima vodi postupke za povratak te nekada od strane države za vojne potrebe, izuzimane privatne imovine.

Parcela 2/2 u katastru se vodi kao “neplodno zemljište“ i površine je 552 kvadrata i nad njom je u korist kompanije Luštica Development, upisan je teret “neograničeno i samostalno pravo korišćenja na osnovu ugovora o zakupu i izgradnji od 23. oktobra 2009“. Isti je slučaj i sa parcelom 2/3 koja je površine 633 kvadrata i koja je u katastru takođe upisana kao “neplodno zemljište“. Iako na ove dvije parcele koje se nalaze na „pjeni od mora“ ima i nekoliko starih vojnih objekata, postojanje tih zgrada nije navedeno u katastarskoj evidenciji.

Luštica Developmnet je zahtjev za izdavanje UTU za ove dvije parcele, osim Opštini, uputila i JP Morsko dobro, pozivajući se na “program privremenih objekata u zoni morskog dobra u Opštini Tivat za period 2019-2023 godina”.

Pored ostalog, oni traže da im se kroz UTU odobri postavljenje u akvatorijumu ispred ove dvije parcele “plutajućeg privremenog objekta od montažno-demontažnih tipskih fabričkih elemenata“, postavljenje montažno-demontažnog privremenog objekta - “parking garaže u više nivoa za čuvanje plovila“, te montažno-demontažne hale-hangara površine 148 kvadrata na kopnu.

Traže i da im omogući “sanacija devastiranog obalnog zida“, odnosno izvođenje svih ovih radova u više faza.

Interesantno je međutim, da Program privremenih objekata Morskog dobra za 2019-2023. u Tivtu uopšte ne predviđa postavljenje plutajućeg gata u moru ispred nekadašnjeg vojnog objekta Petrovići, a koga Luštica Developmnet izričito traži da bi tu mogla realizovati svoje poslovne planove o izgradnji suvog veza za plovila, što će koristiti druge dvije njihove marine koje se nalaze na drugoj strani poluostrva, na obali zaliva Trašte.

Bonus video: