Samo uporna žena uspijeva u biznisu

Na putu širenja poslovanja i preduzetništva od neprocjenjivog značaja za Dautović bila je finansijska podrška Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, koji ju je podržao kreditnom linijom namijenom upravo ženama u biznisu
300 pregleda 0 komentar(a)
City kvart, Foto: Boris Pejović
City kvart, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2017. 07:45h

Mr Edita Dautović, na čelu je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Mlada i kreativna preduzetnica, koja je svoj talenat spojila sa marljivim radom, pravi je primjer kako ambiciozna, uporna žena danas može uspjeti u društvu punom predrasuda i barijera - kakvo je naše.

Kao mlada liderka, koja posjeduje sopstveni biznis, z av r šila je obrazovanje za magistarku ekonomije, biznisa i menadžmenta i nastavlja sa daljom edukacijom.

Posao sa nekretninama ju je oduvijek privlačio, pa je 2006. godine osnovala agenciju za nekretnine Millennium. Nekretnine su, kaže Dautović, siguran biznis ako im pristupite na organizovan i savremen način. Na ovim poslovima, prema njenim riječima, nema brzog bogaćenja, ali ima sigurnog prihoda za normalan život.

"Biznis sam pokrenula kao mogućnost izazova i dobrih šansi da realizujem sopstvene ideje. 2006. godine pokretanje biznisa je bilo jednako za sve. Nijesu postojale pozitivne mjere za razvoj ženskog preduzetništva. Bile su to godine kada sam doživljavala biznis u smislu jednakih mogućnosti za sve, da ne postoji drugačiji modul, kao i da nisu postojale razlike između muških i ženskih poslova. Smatram da je bio veliki izazov opstati kao preduzetnica u to vrijeme”, ističe Dautović.

Da put do uspjeha nije lak, no da se uz rad i trud može opstati, danas nema dilemu naša sagovornica, koja ohrabruje žene u Crnoj Gori da pronađu ličnu motivaciju i uđu u preduzetničke vode.

"Agencija Millenium svoje usluge plasira na podgoričkom tržištu, sa visoko rangiranim poslovnim kadrom i potencijalom, ogromnim radnim iskustvom i referencama u posredovanju i administraciji. Iako nastojim da imam u sastavu firme i zaposlenih muškaraca, pretežno radim sa ženama, jer su marljivije, organizovanije i kvalitetnije u izvršavanju zadataka. Ne postoji poslovna ljubomora sa ženama, a sa muškarcima često dolazi do konflikta kada je žena pretpostavljena. Iz tih razloga, moja agencija važi za žensku firmu, što je potvrđeno prekvalifikacijom 10 nezaposlenih žena da obavljaju administrativne i posredničke poslove. Zaposlila sam ih, ali i omogućila i da se bave privatnim biznisima. Prekvalifikaciju sam realizovala u saradnji sa Biroom rada u Podgorici”, objašnjava vlasnica preduzeća.

Millennium zapošljava i daje jednake šanse i osobama sa invaliditetom.

Agencija podržava program osposobljavanja lica sa invaliditetom u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, kroz projekte "Znanjem i obukom do posla" i "Nova znanja nove šanse" kao i promociju i učešće "Preduzeća koja podržavaju porodicu” na internacionalnom takmičenju zemalja Jugoistočne Evrope. Zaposlenima pruža mogućnosti usavršavanja i stručne edukacije u zemlji i inostranstvu.

U Milleniumu je zaposleno deset žena i četiri muškarca. Vlasnica preduzeća je dvostruka dobitnica priznanja Promocija ženskog preduzetništva u zemljama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope na Prizren Biznis Forumu 2014. i 2015. godine, kao i dvostruka dobitnica prestižne nagrade "Naj žena XXI vijeka 2015” iz oblasti nekretnina za maticu i region i "Naj žena XXI vijeka 2016” iz oblasti promocije inovativno-socijalnog preduzetništva.

Na putu širenja poslovanja i preduzetništva od neprocjenjivog značaja za Dautović bila je finansijska podrška Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, koji ju je podržao kreditnom linijom namijenom upravo ženama u biznisu.

"Ako bih sad načinila paralelu od prije deset godina, kada sam započinjala svoj biznis, i sada - razlika je ogromna. Tada se malo pričalo o ženskom preduzetništvu, nije bilo nikakvih podsticajnih mjera, a sad je situacija mnogo bolja. Nažalost, nije se uradilo onoliko koliko se moglo. Nije u pitanju novac, već neshvatanje značaja ženskog preduzetništva i njenog pozitivnog uticaja na zapošljavanje, a time i bolji život porodica”, zaključuje Dautović.

Raste tržište stanova, kamata na stambene kredite će padati

Kada se sagleda situacija na tržištu 2016. i ovu godinu obilježava, kako je kazala Dautović, novi trend da se sezona izdavanja stanova nastavlja i nakon avgusta i septembra, odnosno početka godine na fakultetima.

Za kupovinu i zakup veća je potražnja za kvalitetnijim stanovima, a posebno t ra žena lokacija Podgorici, pored centra grada, je dio oko Delta sitija, koji polako preuzima primat. Potražnja za stanovima je, objašnjava Dautović, dobra tokom cijele godine, a očekivanja su da će se povećati u narednoj godini iz dva razloga.

"Prvo, zato što će sve više ljudi novac iz "slamarice" ulagati u nekretnine kao jedan od trenutno najisplativijih vidova zarade, a zatim što će zbog povećane tražnje u ovoj godini, sigurno doći do daljeg smanjenja kamate na stambene kredite. Nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrijednosti nekretnina u Podgorici i cijene su konačno stabilizovane u 2017. godini. Cijene kvadrata se, u zavisnosti od lokacije, kreću od 850 do 1.100 eura na periferiji, pa do 1.600 eura za najskuplji dio oko Hrama. Najtraženije lokacije u posljednje dvije godine bile su dio grada oko Delte i stanovi na Starom aerodromu i Zabjelu. Najviše su se tražili jednosobni i dvosobni stanovi do 60 hiljada eura, a nekretnine ispod tržišne cijene pronalazile su kupca u roku od nekoliko dana”, objašnjava Dutović.

Hipergradnja je izražena u posljednjih nekoliko godina, međutim građevinske firme vrlo često direktno prodaju stanove i prostore klijentima, bez posredovanja agencije za nekretnine, što vlasnica Milleniuma ističe kao jednu od biznis barijera.

"Pored direktne prodaje, postoji veliki broj neregistrovanih agenata koji utiču na distorziju tržišta. Oni plasiraju usluge na razne načine, što kako objašnjava, direktno negativno utiče na poslovanje agencija za promet nekretnina. Preduzeće se bavi i računovodstveno-knjigovodstvenim poslovima i to na osnovu inputa klijenata iz inostranstva kojima je trebala radna dozvola, prijava boravka ili registracija preduzeća, pa je agencija prepoznala kopču sa ove dvije djelatnosti i proširila poslovanje”, kazala je Dautović.

(PROMO)

Bonus video: