Smanjen kreditni rejting Crne Gore

"Procjenjujemo da se crnogorska ekonomija zasnovana na turizmu smanjila za 15,5 odsto u 2020. godini, a platni bilans i fiskalne pozicije oslabile su u tandemu, a oporavak turističkog sektora očekuje se samo postepeno na osnovu globalnog napretka u vakcinaciji"

35049 pregleda 66 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američka bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) u novom izvještaju smanjila je kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B uz stabilan izgled.

Podaci o kreditnom rejtingu objavljeni su 5. marta.

"Procjenjujemo da se crnogorska ekonomija zasnovana na turizmu smanjila za 15,5 odsto u 2020. godini, a platni bilans i fiskalne pozicije oslabile su u tandemu, a oporavak turističkog sektora očekuje se samo postepeno na osnovu globalnog napretka u vakcinaciji", navodi se u izvještaju.

Predviđaju da će crnogorski dug države u srednjoročnom periodu iznositi nešto ispod 80 odsto BDP-a.

"Što je gotovo 20 procentnih poena više u poređenju sa našim prognozama prije pandemije i na nivou koji smatramo povišenim, s obzirom na to da Crna Gora nema nezavisnu monetarnu politiku. Preko 80 odsto bruto duga je spoljni, a neto zaduživanje iz inostranstva sada je najveći izvor finansiranja uporno velikih spoljnih deficita Crne Gore, što znači da su fiskalni i spoljni disbalansi sve više zavisni. Shodno tome spuštamo svoje dugoročne rejtinge Crne Gore na "B" sa "B +". Izgledi su stabilni", navodi se u izvještaju.

Bonus video: