Najviše se traže krediti za likvidnost

Od ukupno odobrenih kredita u januaru od 50 miliona eura, 27 miliona je za likvidnost

3654 pregleda 0 komentar(a)
Prosječna efektivna kamatna stopa zabilježila pad: Centralna banka, Foto: Luka Zekovic
Prosječna efektivna kamatna stopa zabilježila pad: Centralna banka, Foto: Luka Zekovic

Crnogorske banke odobrile su u januaru kredite u vrijednosti od 50,8 miliona eura, što je za pet miliona više nego u januaru prošle godine. Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u januaru iznosila je 5,41 odsto, dok je u istom mjesecu 2020. godine bila šest odsto, pokazuju podaci Centralne banke.

Od ukupnog iznosa novoodobrenih kredita 20 miliona je sa rokom vraćanja do godinu dana i upravo je u ovoj kategoriji zabilježen rast za pet miliona.

Najviše novca i to 27 miliona uzele su firme za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva. U januaru prošle godine za ove namjene uzeto je svega 16 miliona eura. Ovaj rast od skoro 70 odsto pokazuje sa kojom krizom se suočavaju firme i koliko im nedostaje keš zbog smanjenog prometa usljed pandemije.

Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u januaru ove godine za likvidnost iznosila je 4,12 odsto, dok je u istom mjesecu prošle godine za tu namjenu vrijedila 4,82 odsto. Što pokazuje da banke nijesu iskoristile situaciju pa povećale kamate za ovu vrstu sve traženijih kredita. Od 27 miliona kredita za likvidnost, 19,7 miliona odnosi se na kredite sa rokom vraćanja do godinu, a kod 7,3 miliona je dogovoreno vraćanje sa rokovima dužim od 12 mjeseci.

U januaru su podignuti gotovinski krediti u vrijednosti od 10,9 miliona eura, što je za dva miliona manje nego u januaru prošle godine. Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite iznosila je 8,67 odsto, dok je prije 12 mjeseci bila na skoro istom nivou 8,66 odsto.

Iznos odobrenih gotovinskih kredita sa rokom otplate do godinu dana smanjen je sa milion i po u janauaru prošle godine na 300 hiljada, dok su isti krediti sa dužim rokom vraćanja smanjeni sa 11,4 na 10,6 miliona. Kamata na grediti do 12 mjeseci otplate povećana je sa 8,67 na 9,83 odsto, dok je da druge ostala na istom nivou.

U januaru je za stambene kredite odobren iznos od 4,1 milion eura, dok je u istom mjesecu 2020. ta cifra iznosila 4,9 miliona eura. Prosječna efektivna kamata na novoodobrene stambene kredite u januaru imala je neznatan rast sa 5,03 na 5,05 odsto.

Za realizaciju investicionih programa firme su u januaru uzele kredite u vrijednosti 2,9 miliona eura sa prosječnom kamatom od četiri odsto. U januaru 2020. za investicione kredite je podignuto svega pola miliona eura, uz efektivnu kamatu od 6,85 odsto.

Za refinansiranje obaveza podignuti su krediti u iznosu od 2,7 miliona eura i uz kamatu od 6,81 odsto, dok su u istom mjesecu lani za ovu namjenu uzeti krediti vrijedni pet miliona eura sa prosječnom efektivnom kamatnom stopom od 4,64 odsto.

Bonus video: