Radulović: Vlasništvo nad Kombinatom aluminijuma da preuzme Vlada, krivično sankcionisati Pejovića

Radulović je rekao da bi se trebala izvršiti rekonstrukcija aluminijske industrije, koju treba održavati na ekološki i visoko tehnološki način

15523 pregleda 49 reakcija 45 komentar(a)
Radulović, Foto: Ivan Ivanović
Radulović, Foto: Ivan Ivanović

Poslanik Pokreta za promjena (PzP) u Skupštini Crne Gore Branko Radulović kazao je da vlasništvo nad Kombinatom aluminijuma (KAP) treba da preuzme sadašnja Vlada, kako bi se proizvodnja nastavila, dok bi trebalo krivično sankcionisati sadašnjeg vlasnika Veselina Pejovića kojeg je optužio za političku i socijalnu destabilizaciju Crne Gore.

Radulović se osvrnuo na, kako je kazao, organizovani kriminal i teška krivična djela u Kombinatu aluminijuma i Rudniku boksita.

"PzP je od 2004. godine do 2011. godine podnio šest krivičnih prijava za teška krivična djela u KAP-u konkretno navodeći o kojim krivičnim djelima je riječ. Nažalost, oni su još u izviđaju i zato je tužilaštvo zatočena institucija i oni pod broj jedan treba da odgovaraju. Godine 2014. sam protiv 32 lica podnio krivičnu prijavu za brojna krivična djela, kojom sam ukazao na pljačku koja prelazi dvije milijarde eura", kazao je Radulović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je kazao da je Ugovoro o poravnanju iz 2009. godine, koji je zaključen između države Crne Gore, Fonda za razvoj, fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje sa EN+ grupom za upravljanjem KAP-om i Rudnikom Boksita, bio krajnje negativan po državu.

"Tako se država obavezala da izda pet državnih garancije na iznos kredita od 135 miliona i to bez čvrstih kontra garancija. Naime, KAP je na kraj 2018. godine imao akumuliran gubitak od 284 miliona eura i bio je višestruko veći od osnovnog kapitala", rekao je Radulović

On je kazao da je ukupan iznos otpisanih i odloženih poreza od strane države prema KAP-u iznosi 301 milion eura.

"Taj ugovor su potpisali Branko Vujović, tadašnji ministar ekonomije, Branislav Janković, menadžer u Fondu za razvoj, Radoje Žugić, direktor fonda PIO i Zoran Jelić, direktor Zavoda za zapošljavanje. Da se zna Milo Đukanović je tada bio premijer, a Igor Lukšić ministar finansija", rekao je Radulović.

Ponašanje Đukanovića i ostalih koji, kako je kazao Radulović, nisu vršili nikakvu kontrolu ovog ugovora do vođenja stečaja nazvao je anticrnogorsko.

"U ovom periodu Crna Gora je oštećena za više od 500 miliona eura", naveo je on.

On je kazao da je tadašnja Vlada, umjesto da izvrši rekonstrukciju i reorganizaciju KAP-a kojim bi se on spasio, uvela stečaj kojim su "nekredibilnom investitoru pod sumnjivim okolnostima dali KAP i Rudnik boksita".

On je dodao da se jedna od najvećih pljački desila prije par godina u Rudniku crvenih boksita kada je on podnio krivičnu prijavu protiv 10 lica na čelu sa Duškom Markovićem, ali da tada specijalni državni tužilac nije reagovao.

"Izvršena je najbesomučnija pljačka neobnovljivih rezervi crvenih boksita. Oni su preko ofšor firme po izuzetno niskim cijenama, tri puta nižoj od realne, prodavane da bi se to posle preprodavalo Kinezima", rekao je Radulović.

Radulović je kazao da bi trebalo zakonskim izmjenama regulisati status radnika KAP-a i Rudnika boksita.

"Treba raskinuti koncesioni ugovor eksploatacije crvenih boksita i protivzakonito djelovanje Uniproma u Nikšiću", rekao je Radulović

Radulović je rekao da bi se trebala izvršiti rekonstrukcija aluminijske industrije, koju treba održavati na ekološki i visoko tehnološki i racionala način.

"Treba formirati ekspertski tim koji će uvidjeti stvarno stanje Rudnika boksita i KAP-a", rekao je Radulović.

Bonus video: