USSCG: Krivokapić da saopšti zašto ima neprimjeren odnos prema Uniji

Iz Unije su se Krivokapiću obratili otvorenim pismom, jer tvrde da nijesu bili u prilici da ostvare komunikaciju, iako su to očekivali prvo u periodu kada je bio mandatar, zatim nakon izbora za predsjednika Vlade i konačno, nakon zvaničnog obraćanja za prijem koje su uputili 21. decembra

6237 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata (USSCG) pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da na nekom od prvih obraćanja javnosti saopšti razloge zbog kojih ima, kako tvrde, neprimjeren odnos prema toj radničkoj asocijaciji, jer već više mjeseci čekaju na razgovor sa njim.

Iz Unije su se Krivokapiću obratili otvorenim pismom, jer tvrde da nijesu bili u prilici da ostvare komunikaciju, iako su to očekivali prvo u periodu kada je bio mandatar, zatim nakon izbora za predsjednika Vlade i konačno, nakon zvaničnog obraćanja za prijem koje su uputili 21. decembra.

“Kao ozbiljna i odgovorna organizacija, Unija je, nakon parlamentarnih izbora i konstituisanja nove Vlade, pripremila platformu za razgovor sa vama, koja predstavlja naša očekivanja od Vlade u predstojećem mandatnom periodu. Zvuči nevjerovatno da nas, kao reprezentativnog socijalnog partnera, od 21. decembra do danas nijeste udostojili nikakvog odgovora, čak ni nakon više urgencija prema vašem Kabinetu“, navodi se u pismu Unije.

Iz Unije su podsjetili da je ta radnička asocijacija osnovana 2007. godine i da je od prvog dana nastanka pa do danas, kada je postala renomirana nacionalna sindikalna centrala, prošla trnovit put i bila nepravedno i neosnovano tretirana kao antidržavna organizacija.

„Da su u pitanju bila niska i neodrživa podmetanja najbolje pokazuje činjenica da smo u trenutku osnivanja imali pet granskih sindikata, a da USSCG danas ima 14 granskih i tri strukovna sindikata. Bez želje da omalovažimo bilo koga na društvenoj sceni, zaista smatramo da smo, kao autentičan zastupnik zaposlenih i reprezentativan socijalni partner, morali biti primljeni, makar prije nereprezentativnih stranih poslodavačkih udruženja“, smatraju u Uniji.

Unija će, prema riječima njenih predstavnika, kao što je to radila tokom svih prethodnih godina, naći adekvatan način da zaštiti interese svog članstva i zaposlenih, uprkos neočekivanom izostanku konstruktivnog socijalnog dijaloga.

Bonus video: