Crnogorski Telekom izdaje sertifikate za elektronsku fiskalizaciju

Telekom jedini telekomunikacioni operator registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga od povjerenja

20262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crnogorski Telekom
Foto: Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom od danas izdaje kvalifikovane sertifikate za napredni elektronski pečat ili potpis, koji se koriste u procesu elektronske fiskalizacije i neophodni su svakoj kompaniji koja izdaje račune u Crnoj Gori. Proces izdavanja sertifikata od trenutka podnošenja zahtjeva i potrebne dokumentacije traje najviše 10 minuta, a sertifikat je validan tri godine nakon čega je potrebno njegovo obnavljanje.

Telekom je na taj način postao jedini telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je registrovan kao kvalifikovani pružalac elektronskih usluga povjerenja u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

Kako ističu iz Telekoma, digitalni sertifikati osiguravaju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalizovanim procesima i elektronskim komunikacijama, i imaju vrijednost dokaza. Za potpisivanje gotovinskih računa koristiće se kvalifikovani sertifikat za napredni elektronski pečat, a za potpisivanje bezgotovinskih sertifikat za napredni elektronski potpis fizičkog lica u okviru pravnog lica. Ovim sertifikatima svako izdavanje računa se potpisuje, a taj potpis grantuje Poreskoj upravi da nije došlo do izmjene podataka nakon što je račun zaključen.

Izdavanjem elektronskih sertifikata Telekom je zaokružio ponudu za poslovne korisnike, kako bi im omogućio što jednostavniju tranziciju na novi način poslovanja. U Telekomu tako uz sertifikate nude i rješenje koja objedinjuje sve ono što je neophodno za prelazak na elektronsku fiskalizaciju – stalnu internet konekciju koja omogućava komunikaciju sa serverima Poreske uprave, moderan i kvalitetan naplatni uređaj sa softverom koji ispunjava uslove elektronske fiskalizacije, bez velikih inicijalnih troškova.

Rješenja za eFiskalizaciju Telekom je kreirao sa partnerima VG eFiskal i DATALAB.MN, kompanijama sa bogatim iskustvom u sektoru prodaje i pružanju podrške klijentima u održavanju fiskalnih kasa i softvera. Telekom će osim pouzdane internet konekcije neophodne za funkcionisanje sistema, korisnicima omogućiti mogućnost plaćanja na rate, kao i punu podršku kada je riječ o unošenju digitalnog sertifikata i cjenovnika, instaliranju uređaja i aplikacija, edukaciji i stručnoj tehničkoj podršci kad god je potrebna.

Takođe, iz ove kompanije napominju i da su, budući da je Poreska uprava odredila 1. jul kao krajnji rok za prelazak na novi sistem poslovanja, za korisnike pripremili posebne povoljnosti u prvoj polovini godine, kako bi ih dodatno motivisali da na vrijeme implementiraju nove zahtjeve države i pomogli im da izbjegnu kašnjenja.

Pri razvoju novih usluga u Telekomu su se vodili činjenicom da svaka kompanija, u zavisnosti od obima posla i djelatnosti koju obavlja, ima specifične potrebe, zbog čega su kreirali rješenje po mjeri svakog biznisa. Bez obzira da li je riječ o kafićima, advokatskim kancelarijama, malim prodavnicama, ordinacijama ili većim i zahtjevnijim korisicima, klijenti u skladu sa svojim potrebama mogu odabrati jedan od tri paketa – START, MAXI ili PRO – koji se sastoje od odgovarajućih naplatnih uređaja, SIM kartice sa internetom za sigurnu vezu sa Poreskom upravom, i uključenim održavanjem i stručnom podrškom 24h dnevno.

U Telekomu su vodili računa i o potrebama onih poslovnih partnera kojima nije neophodno kompletno rješenje, i koji mogu iz ponude Telekoma da odaberu ono što im nedostaje. Zbog toga su dodatno kreirali:

  • poseban internet paket za pouzdanu internet vezu za potrebe fiskalizacije;
  • AdeoPOS i Pantheon aplikacije, u saradnji sa partnerims VG eFiskal i Data Lab, za maloprodaju i robno poslovanje za jedno ili više prodajnih mjesta.
  • prenosivi štampač i aplikaciju za one koji rade dostavu, ili rade na pijaci ili trafici, i žele da koriste svoj mobilni telefon za izdavanje računa.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici www.telekom.me