Vukčević: KAP za vrijeme vladavine DPS-a od najvećeg državnog preduzeća pretvoren u slučaj najveće pljačke građana

Prema navodima Vukčevića, Vlada na čijem čelu je 2014. godine bio Đukanović, je omogućila Pejoviću da preuzme KAP po višestruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti imovine preduzeća

6433 pregleda 65 reakcija 4 komentar(a)
Ivica Vukčević, Foto: Prava Crna Gora
Ivica Vukčević, Foto: Prava Crna Gora

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) je za vrijeme vladavine DPS-a od najvećeg državnog preduzeća i najvećeg izvoznika, pretvoren u slučaj najveće pljačke građana Crne Gore u novijoj istoriji, navodi Ivica Vukčević, član Prave Crne Gore.

Prema njegovim riječima, KAP je imao više od 2100 zaposlenih i učestvovao sa više od 51% u izvozu Crne Gore, prije nego što je 2005. godine prodat kompaniji Salomon Enterprises Limited, (kasnije preimenovanoj u CEAC) koja je osnovana radi upravljanja imovinom EN + grupe u istočnom regionu Evrope.

Vukčević ističe da je vlasnik te kompanije Oleg Deripaska, ali se sumnja da su suvlasnici bili "domaći tajkuni."

"Ta kompanija je uzimala kredite za koje je Vlada Crne Gore dala garancije", navodi Vukčević.

Prema njegovim riječima, izračunato je da je ukupna visina državne pomoći, koja je kroz restrukturiranje data KAP-u, iznosila 184.855.392,85 eura.

"Taj novac je plaćen iz državnog budžeta, dakle od sredstava građana Crne Gore. Zbog toga su trpjeli građani Crne Gore kroz zamrzavanje penzija, povećanje PDV-a i slično. Uprkos tome u KAP-u je 2013. godine pokrenut stečaj, zbog ogromnih dugova", kazao je Vukčević.

Prema navodima Vukčevića, Vlada Crne Gore, na čijem čelu je 2014. godine bio Milo Đukanović, je omogućila Veselinu Pejoviću da preuzme KAP po višestruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti imovine preduzeća.

Ističe da je KAP 2014. godine preuzela kompanija Uniprom u vlasništvu Veselina Pejovića po ugovorenoj cijeni od 28 miliona eura, od kojih je 10.09.2014. godine uplatila samo 4 miliona.

"Ostatak novca za preuzimanje KAP-a, Veselin Pejović je obezbijedio iz prihoda KAP-a, što je čista pljačka", rekao je Vukčević.

U saopštenju dalje navodi da je preostali iznos uplatio u dvije rate tek 2015. godine i to prvu od 10 miliona 20.03.2015. godine, a ostatak od 14 milona tek 7.08.2015. godine.

Vukčević ističe da je posebno problematično što je založio imovinu KAP-a za kredit, pomoću kojeg je platio 14 miliona za kupovinu ovog preduzeća.

"Pored činjenice da je veći dio KAP-a praktično dobio na poklon, Veselin Pejović je počeo i da smanjuje broj radnika. Tako je na dan 19.07.2014. godine u KAP-u bilo 649 zaposlenih radnika, da bi na dan 15.01.2021. godine bilo zaposleno 468 radnika", zaključio je.

Bonus video: