"aktuelna vlada nastavila negativan odnos prema zahtjevima privrednika"

SDP će predložiti izmjene zakona u cilju rasterećenja poslodavaca

"Očekujemo, međutim, podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine za ovaj zakonski predlog, jer su ga upravo oni u prošlom skupštinskom sazivu snažno podržavali, dok su bili u opozicionim klupama", naveo je portparol SDP-a Mirko Stanić

5568 pregleda 17 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokratska partija (SDP) će na prvom narednom zasijedanju parlamenta predložiti izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima se predviđa značajno rasterećenje za crnogorske poslodavce.

Portparol SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da je Vlada Zdravka Krivokapića, poput Vlade Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) u prethodnom mandatu dala negativno mišljenje na Predlog izmjena zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

"U postojećem poreskom sistemu crnogorski poslodavci su najopterećeniji u regionu i jedni od najoptperećenijih u Evropi i plaćaju 64 eura na svakih 100 eura isplaćene plate. Naš predlog je da taj iznos bude najviše 55 eura na 100 eura isplaćenih neto plate”, naveo je Stanić u saopštenju.

Time, kako je kazao, Krivokapić i njegovi ministri na djelu pokazuju što misle o crnogorskim privrednicima, pogotovo o sektoru male i srednje privrede koji čini 72 odsto ukupne ekonomije, a zapošljava čak 75 odsto radnika u zemlji.

"Mala i srednja privreda je najpogođenija ovako visokim porezima, i u kombinaciji sa previsokim akcizama, stopom poreza na dodatu vrijednost (PDV), raznim parafiskalnim nametima, ali i svim negativnim efektima koronakrize, najveći broj njih će veoma teško dočekati ljeto", rekao je Stanić.

Zbog toga su, kako je naveo, neprijatno iznenađeni odlukom Krivokapićeve Vlade, koja nastavlja negativni odnos svojih DPS prethodnika prema opravdanim zahjtevima crnogorskih privrednika čiji proizvodi i usluge ne mogu biti konkurentni ni u regionu, sa ovakvom poreskom politikom.

"Očekujemo, međutim, podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine za ovaj zakonski predlog, jer su ga upravo oni u prošlom skupštinskom sazivu snažno podržavali, dok su bili u opozicionim klupama", naveo je Stanić.

SDP, kako je rekao, na istom rješenju insistira godinama unazad i tada su imali podršku aktuelne vlasti, kada su i jedni i drugi bili opozicija.

"Vjerujemo da im se stav po ovom pitanju i odnos prema građanima nijesu promijenili činjenicom da su postali vlast", rekao je Stanić.

Zbog toga će SDP taj, ali i niz drugih ekonomsko-socijalnih zakona predložiti na prvom narednom zasijedanju parlamenta, kako bi se sve političke partije, naročito one koje su na papiru ljevičarske i radničke, izjasnile o njima i time poslale poruku crnogorskoj javnosti koliko se brinu o povećanju standarda sugrađana.

Preporučujemo za Vas