Danas pregovori o sudbini radnika Montenegro erlajnsa

Predstavnici Vlade trebalo bi da predstave plan rješavanja problema zaposlenih koji već pet mjeseci nijesu primali zaradu

14497 pregleda 8 komentar(a)
Račun MA blokiran na 19,7 miliona eura, Foto: Savo Prelević
Račun MA blokiran na 19,7 miliona eura, Foto: Savo Prelević

Predstavnici sindikata Montenegro erlajnsa danas će imati sastanak sa ministrima kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem i finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem.

Tema sastanka, prema informacijama “Vijesti”, biće predstavljanje dinamike rješavanja problema radnika u kompaniji koji već pet mjeseci nijesu primili platu, dok staž nije povezan za tri godine. Letove su obustavili krajem decembra prošle godine, a u međuvremenu su ostavke podnijeli članovi borda i izvršni direktor, a zatim i novi vršilac dužnosti direktora Nikola Vukelić.

Vlada od septembra više ne smije da pomaže bivšeg državnog avioprevoznika. Ranije je najavljeno da bi kupovinom dijela imovine jednog dijelimično otplaćenog “embraera” i neoperativnog “fokera”, tehničke opreme i dijela nekretnina, mogao biti obezbijeđen novac za isplatu zarada i povezivanje dijela radnog staža.

Problem je što je kompaniji na kraju februara blokiran račun na 19,8 miliona eura, koliko sada povjerioci pokušavaju da naplate. Poreska uprava je već 27. decembra blokirala račun na ime svog potraživanja od 15,2 miliona eura za neizmirene poreze i doprinose na zarade, od čega su odmah napatili oko 3,2 miliona eura koliko je bila na računu rezervisano za restauraciju motora. Nakon toga blokada od Poreske uprave je pala na 12 miliona eura, što znači da su drugi povjerioci u međuvremenu predali nove zahtjeve za prinudnu naplatu od preko sedam miliona eura.

Svako od ovih povjerilaca može da zatraži uvođenje stečaja u kompaniju. U slučaju stečaja radnici bi bili u prvom isplatnom redu, ali bi mogli računati na najviše bruto iznos minimalne zarade. Preostali iznos novca mogli bi dobiti tek ako preostane novca za treći isplatni red, što je malo vjerovatno.

Već je objavljen konkurs za prijem prvih zaposlenih u novoj aviokompaniji “ToMontenegro” za 24 rukovodeća i odgovorna radna mjesta u tehničkom sektoru. Oglas traje do 22. marta, a nakon toga bi trebao biti raspisan i za preostala radna mjesta. Radnici koji budu prelazili u novu kompaniju moraju imati zaključen radni odnos u MA, ako u kompaniji sada nema ko da radi ni te administrativne procedure.

Bonus video: