Vlada donijela Uredbu o carinskoj tarifi

Navodi se da je Aneksom I Protokola o pristupanju Crne Gore STO za određeni broj proizvoda iz carinske tarife, većinom poljoprivrednih, utvrđeno takozvano „krajnje gornje obavezujuće ograničenje“, koje predstavlja carinsku stopu koju Crna Gora mora primjeniti do određenog datuma na uvoz navedenih proizvoda

3954 pregleda 2 komentar(a)
Za sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Za sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je danas donijela Uredbu o carinskoj tarifi za ovu godinu kojom se usklađuje visina carinskih stopa sa obavezama preuzetim u okviru Svjetske trgovinske organizacije (STO) i drugim međunarodnim ugovorima koje je zaključila Crna Gora.

Kako je saopšteno iz Vlade, osnovne izmjene za ovu godinu odnose se na smanjenje carinskih stopa i izmjenu nomenklature.

Navodi se da je Aneksom I Protokola o pristupanju Crne Gore STO za određeni broj proizvoda iz carinske tarife, većinom poljoprivrednih, utvrđeno takozvano „krajnje gornje obavezujuće ograničenje“, koje predstavlja carinsku stopu koju Crna Gora mora primjeniti do određenog datuma na uvoz navedenih proizvoda.

“Propisano je da će se smanjenje carinskih stopa implementirati godišnje u jednakim fazama, počev od dana pristupanja Crne Gore STO-u, tako da osnovna carinska stopa za ovu godinu iznosi 5,49 odsto”, rekli su iz Vlade.

Oni su kazali da je, s obzirom na to da je Crna Gora Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obavezu usaglašavanja nacionalne nomenklature sa Kombinovanom nomenklaturom Evropske unije (EU) koja se mijenja svake godine, u Uredbu su inkorporirane izmjene koje je EU dala za ovu godinu.

“Uredbom su buhvaćene sve izmjene koje se odnose na carinske stope utvrđene sporazumima o slobodnoj trgovini ili drugim međunarodnim sporazumima vezanim za razmjenu roba, čime se dobilo kodifikovano rješenje koje će olakšati poslovanje privrednicima koji se bave spoljnom trgovinom”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Analizu efikasnosti djelovanja Uprave za inspekcijske poslove koja sadrži poređenje centralizovanog i decentralizovanog modela organizacije inspekcija.

Kako je saopšteno, na sjedinici je ocijenjeno da svaki od modela ima svoje prednosti i slabosti, ali se prednost daje decentralizovanom modelu koji omogućava efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije odnosno starješine inspekcijskog organa i transparentnije ostvarivanje političke odgovornosti resornog ministra za stanje u jednoj oblasti.

“Zaduženo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da pripremi izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru”, dodali su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o Sporazumu akcionara o glasanju između Vlade Crne Gore i Terna Rete Elettrica Nazionale S.p.A, prihvatila tekst Sporazuma kojim se iste odredbe o glasanju, osim onih koje su istekle u skladu sa Strateškim i akcionarskim ugovorom produžavaju za naredni petogodišnji period.

Bonus video: