Vlada još traži način da pomogne radnicima MA

Radnici već pet mjeseci nijesu primili platu, dok im staž nije povezan za tri godine

6337 pregleda 4 komentar(a)
Radnici bez plate pet mjeseci, avioni prizemljeni krajem 2020. godine: Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Radnici bez plate pet mjeseci, avioni prizemljeni krajem 2020. godine: Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Ministarstva finansija i kapitalnih investicija i dalje traže zakonski model kako da pomognu radnicima Montenegro Airlinesa (MA), što su juče ministri Milojko Spajić i Mladen Bojanić saopštili predstavnicima sindikata avio-kompanije čiji su avioni od kraja prošle godine prizemljeni, saznaju “Vijesti” nezvanično u izvršnoj vlasti.

Iz Vladinih resora nakon sastanka nije bilo zvanične informacije o njemu, a nijesu se tim povodom oglasili ni predstavnci Sindikata MA.

Radnici već pet mjeseci nijesu primili platu, dok im staž nije povezan za tri godine.

Vlada od septembra više ne smije da pomaže bivšeg državnog avioprevoznika. Ranije je najavljeno da bi kupovinom dijela imovine jednog dijelimično otplaćenog “embraera” i neoperativnog “fokera”, tehničke opreme i dijela nekretnina, mogao biti obezbijeđen novac za isplatu zarada i povezivanje dijela radnog staža.

Izvršni direktor novoosnovane državne avio-kompanije “To Montenegro” Predrag Todorović nedavno je najavio da će ta kompanija preuzeti dio radnika MA, ali nije mogao da precizira o kojem broju je riječ. Već je objavljen konkurs za prijem prvih zaposlenih u novoj aviokompaniji “ToMontenegro” za 24 rukovodeća i odgovorna radna mjesta u tehničkom sektoru. Oglas traje do 22. marta, a nakon toga bi trebalo da bude raspisan i za preostala radna mjesta. Radnici koji budu prelazili u novu kompaniju moraju imati zaključen radni odnos u MA, ako u kompaniji sada nema ko da radi ni te administrativne procedure.

Bonus video: