Ubrzati radove na Luštici

Formiraće se tim za rješavanje problema koji prate realizaciju projekata “Ritz Carlton Montenegro”

5213 pregleda 7 komentar(a)
Lokacija budućeg kompleksa, Foto: Slavica Kosić
Lokacija budućeg kompleksa, Foto: Slavica Kosić

Savjet za privatizaciju podržao je predlog da se formira međuresorski operativni tim koji će ubrzati rješavanje konkretnih problema i prevazilaženje administrativnih barijera u realizaciji turističkog kompleksa “Ritz Carlton Montenegro” na hercegnovskom poluostrvu Luštica.

Ovo Vladino tijelo je juče na sjednici usvojilo izvještaj o realizovanju tog projekta za period od decembra 2019. do novembra 2020. godine.

“Sagledavajući probleme u realizaciji ove značajne investicije, Savjet je ocijenio neprihvatljivim kašnjenje početka realizacije ovog projekta zbog toga što državni i opštinski organi u prethodnom periodu nijesu izvršili efikasno i blagovremeno preuzete obaveze. Tim povodom Savjet je podržao predlog da se formira međuresorski operativni tim sa zadatkom da ubrza rješavanje konkretnih problema i prevazilaženje administrativnih barijera u realizaciji ovog projekta”, saopšteno je iz Vlade nako sjednice Savjeta.

Vlada je u septembru 2009. godine sa konzorcijumom koji čine kompanije “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey” potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.

Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo. U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora. Drugim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbijede infrastrukturu (elektro, vodovodnu i saobraćajnu) do lokacije gdje će se graditi kompleks.

Investitor sa hotelskom grupacijom „Marriott International” 31. jula 2019. godine potpisao je ugovor o saradnji i tada je “Montrose” projekat preimenovan u “Ritz Carlton Montenegro”.

Savjet je donio Odluku o imenovanju Komisije za procjenu tržišne vrijednosti. Zadatak Komisije je priprema predloga mišljenja na zahtjeve koji su dostavljeni Savjetu, u vezi sa primjenom člana 419 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima.

Kršenje ugovora za kompleks “Mediteran” na Žabljaku

Savjet je konstatovao da je došlo do kršenja odredbi Ugovora o dugoročnom zakupu vojno-turističkog kompleksa „Mediteran“ Žabljak, a koje se odnose na rokove u vezi sa početkom gradnje.

Savjet će predložiti Vladi da se ostavi dodatni rok za rješavanje problema, te da se, ako ne dođe do njihovog rješavanja, pokrene postupak raskida ugovora. Ugovor o dugoročnom zakupu vojno-turističkog kompleksa „Mediteran” Žabljak zaključen je 21. novembra 2018. godine, izmedu Vlade i konzorcijuma „CG SKI”, koji čine firme CG Ski i Baltic International Trading LTD Estonija.

Predmet zakupa je zemljište površine 13.951 metara kvadratnih u svojini Crne Gore, na period od 30 godina. Investiciona obaveza zakupca iznosi pet miliona eura, a rok za završetak radova je 20 mjeseci, odnosno najkasnije u roku od 27 mjeseci od početka radova.

Vlasnik firme CG SKI je tivatska firme “CG Investmet” čiji su osnivači prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata Igor Bidilo i Ivan Peković.

Bonus video: