"topaz driller" na lokaciji

Traganje za naftom u crnogorskom podmorju: Stiglo postrojenje koje će vršiti prvo istražno bušenje

"Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6.525 metara, traje između 120 i 180 dana..."

14555 pregleda 154 reakcija 17 komentar(a)
Postrojenje "Topaz Driller", Foto: Vantagedrilling.com
Postrojenje "Topaz Driller", Foto: Vantagedrilling.com

Postrojenje koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore, "Topaz Driller" stigao je na lokaciju večeras oko 19 časova nakon petodnevnog putovanja od Malte gdje su vršene finalne pripreme za predstojeće bušenje, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Ministar kapitalni investicija Mladen Bojanić i državni sekretar tog resora Marko Perunović juče su na konferenciji za medije saopštili da će italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek 25. marta početi prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju.

"Posada je do danas bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na Topaz Driller. Nakon toga, slijedi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC, sa sjedištem u Aberdinu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi. Uporedo tokom vršenja inspekcije, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar", ističe se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.

Oni su dodali da ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

"Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6.525 metara, traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na ovoj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika. Druga istražna bušotina, koja je takođe dio Radnog programa predmetnog ugovora, biće nešto bliža obali , na oko 18 kilometara udaljenosti, biće znatno plića- ne dublja od 1.500 metara", kazali su iz Uprave za ugljovodonike.

Oni su poručili i da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

"Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna na kome će biti pozicioniran Topaz Driller", zaključuje se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.