Spajić: Nismo dozvolili da Crna Gora bankrotira, došli smo do smanjenja javne potrošnje za 170 miliona eura

"Zdrave javne finansije su osnov zdrave države, a za samo 100 dana pokazali smo na djelu da donosimo građanima sigurnost", kazao je Spajić

24490 pregleda 661 reakcija 70 komentar(a)
Spajić, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić, Foto: Vlada Crne Gore

Glavni zadatak Ministarstva finansija i socijalnog staranja i čitave Vlade je bolji kvalitet života svih građana, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

"Zdrave javne finansije su osnov zdrave države, a za samo 100 dana pokazali smo na djelu da donosimo građanima sigurnost. Emitovali smo 750 miliona eura obveznica i nismo dozvolili da Crna Gora bankrotira. Dokumentacija o tome je potpuno javna, dostupna svima na uvid, ovo je čist posao za dobro građana i sproveden na zakonit način", istakao je Spajić u okviru video kampanje "Potpisujem" koju, povodom 100 dana rada realizuje Vlada.

On je dodao da su već došli do smanjenja javne potrošnje za čitavih 170 miliona eura ili osam odsto čitavog budžeta.

"Takav budžet ćemo predložiti, to je nevjerovatan uspjeh ove Vlade. Pokazali smo odgovornost, imaćemo prvi put primjenu programskog budžeta, da se zna gdje i kako se troši svaki cent. Došli smo do značajnih ušteda, a nismo smanjili plate, penzije, ni kapitalni budžet, a čak ni subvencije i socijalna davanja", rekao je Spajić.

Po njegovim riječima, novac poreskih obveznika usmjeriće na esencijalne, a ne na trivijalne i nepotrebne stvari.

"Vraćamo dječiji dodatak, povećavamo minimalnu zaradu. Uveliko radimo na tome da Crnu Goru učinomo državom socijalne pravde"m kazao je Spajić.

Poručio je i da su osnovali nacionalnog avio prevoznika.

"To Montenegro će biti održiv na tržišnim principima. Zapošljavamo ljude sa stručnim referencama i biće dostojan ambasador države u svijetu", naveo je Spajić.

Ministar je rekao i da su pokrenuli talas povratka mladih i intelektualnog potencijala iz inostranstva, te da uz domaću pamet grade bolju budućnost države.

"Borimo se i da privredi bude bolje.U prvom paketu mjera je oko 165 miliona eura podrške, a svaki peti građanin je dobio jednokratnu pomoć. Ovo su rezultati Ministarstva finansija i socijalnog staranja za samo 100 dana ali svjedoče da smo na putu da Crnu Goru učinimo boljom, pravednijom i bogatijom. Potpisujem", kazao je Spajić.

Bonus video: