“BB solar” Blaža Đukanovića lani imao čist profit od 1,4 miliona

Ostale firme u vlasništvu ili suvlasništvu Blaža Đukanovića “BB hidro”, “Capital Invest” i “Kodio” još nijesu predale finansijske izvještaje za 2020, ili ih Uprava prihoda još nije objavila na svom sajtu

34462 pregleda 136 reakcija 99 komentar(a)
Uspješan biznismen: Blažo Đukanović sa porodicom na promociji očeve predsjedničke kampanje 2018. godine, Foto: Boris Pejović
Uspješan biznismen: Blažo Đukanović sa porodicom na promociji očeve predsjedničke kampanje 2018. godine, Foto: Boris Pejović

Podgorička kompanija „BB solar“ Blaža Đukanovića, sina šefa države Mila Đukanovića, prošle godine je poslovala sa dobitkom od 1,4 miliona eura. Ovim je sin lidera Demokratske partije socijalista i zvanično zaradio svoj prvi milion.

Kako se navodi u finanijskom iskazu kojega je izvršni direktor i poslovni partner mlađeg Đukanovića, Ivan Burzanović, predao Poreskoj upravi, dobitak kompanije na kraju 2020. je bio 1.465.789 eura, što je tri puta više nego 2019. kada su takođe pozitivno poslovali sa dobitkom od 424 hiljade eura.

Blažo i njegov poslovni partner prihodovali su prošle godine od prodaje nevjerovatnih 11.202.524 eura, što je tri i po puta više nego 2019. kada je prihod vrijedio 3,1 miliona eura. Troškovi poslovanja bili su 9.189.644 eura.

Prihodi i troškkovi kompanije su povećani iako je Đukanović značajno smanjio broj radnika sa 41 u 2019. na prošlogodišnjih 26. Ova firma je prošle godine dobila i državnu pomoć kroz “kovid program” od 1.078,50 eura.

Ostale firme u vlasništvu ili suvlasništvu Blaža Đukanovića “BB hidro”, “Capital Invest” i “Kodio” još nijesu predali finansijske izvještaje za 2020. godini Upravi prihoda, ili ih ova uprava još nije objavila na svom sajtu.

“BB Solar” je prošle godine dobio više poslova preko javnih nabavki, od kojih je najznačajniji od Elektroprivrede za rekonstrukciju Termoelektrane od 54 miliona eura. EPCG, koja je u većinskom državnom vlasništvu, 9. juna prošle godine zaključila je govor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE “Pljevlja” sa konzorcijumom u kojem su kineski DEC International i podgoričke firme “Bemax”, “BB Solar” i “Permonte”.

Komisija za otvaranje i vrednovanje EPCG izabrala je početkom novembra 2019. prošle godine njihovu ponudu, vrijednu 54.427.700 eura sa PDV-om. Projekat ekološke rekonstrukcije TE trebalo je, prema prvobitnim najavama, da bude realizovan do 2021. i da omogući nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima u narednih 20 do 30 godina. Međutim, počela je samo priprema projekta zbog otežanog dolaska inženjera i radnika iz Kine. Zbog toga nije jasno da li je i koliko od ovog projekta lani prihodovala Đukanovićeva firma.

“BB Solar” je lani samostalno dobio posao i od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) vrijedan milion i po eura, koja je zavisna firma Elektroprivrede.

Firma sina predsjednika Države lani je dobila više poslova preko javnih tendera od državnih kompanija. Najznačajniji su rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja sa konzorcijumom DEC, kao i samostalni posao za CEDIS od 1,4 miliona eura

Stalna imovina Đukanovićeve firme lani je uvećena i procijenjena na 1.713.142, i za 400 hiljada eura je veća u odnosu na godinu prije.

“BB Solar” je vlasnik i pet poslovnih prostora u podrumu zgrade “Croling” u podgoričkom naselju Kruševac od 186, 84, 76, 9 i 43 kvadrata. Vlasnik je i stana od 52 kvadrata na prvom spratu zgrade u naselju Gorica, kao i poslovnog prostora od 33 kvadrata u Staroj varoši. Na gotovo svim nekretninama su upisane hipoteke banaka koje su davale kredite Đukanovićevoj firmi.

11,2 miliona eura iznosi ukupan prihod “BB solara” u prošloj godini, što je tri i po puta više nego 2019. kada je prihod vrijedio 3,1 miliona eura. Đukanović je lani smanjio braj radnika sa 41 na 26. Korisnik je i državne pomoći kroz “kovid program” od 1.078,50 eura

“BB solar”, kako se navodi u finanijskom iskazu, potražuje 1,6 miliona eura, od kojih 880 hiljada od kupaca. Neraspoređeni dobitak firme je 1,3 miliona eura. Đukanović je firmu “BB solar” registrovao sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem za postavljanje električnih instalacija.

Sa njim ima i drugu firmi “BB hidro”, koja je registrovana za proizvodnju električne enrgije. Kompanija je izgradila malu hidroelektranu (MHE) Bistrica, dok je Vlada Zdravka Krivokapića sredinom janura donijela rješenje da se prekine postupak odobravanja Đukanovićevoj kompaniji izgradnja male hidroelektrane “Slatina” na istoimenom vodotoku u opštini Kolašin.

Bonus video: