Beranski rudnik ponovo u pogonu?

Rudnik uglja za Berane ima posebnu vrijednost, jer osim što je u jednom trenutku zapošljavao stotinu i pedeset radnika, za njega je u reprolancu bilo vezano još dvadeset manjih firmi i njihovih zaposlenih

34653 pregleda 93 reakcija 21 komentar(a)
Ulaz u Rudnik uglja u Beranama, Foto: Tufik Softić
Ulaz u Rudnik uglja u Beranama, Foto: Tufik Softić

Kompanija “Metalfer” iz Sremske Mitrovice mogla bi sama ponovo da pokrene proizvodnju u beranskom Rudniku uglja, jer je ranije najavljena prodaja rudnika jednom turskom investitoru još na dugom štapu.

To je Vijestima rekao direktor Rudnika Rade Guberinić.

On je kazao da je manadžment kompanije imao do sada dva sastanka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, i da se traži moguće i najbolje rješenje za beranski rudnik.

“Jedan sastanak smo imali u direktno u Vladi, a drugi u Privrednoj komori, gdje su bili predstavnici Vlade. Mi smo ih detaljno upoznali sa situacijom u firmi. Razgovarali smo o mogućim predlozima i dogovorili smo da dostavim predlog u pisanoj formi”, rekao je Guberinić.

Prema njegorvim riječima, taj predlog je napravljen, upućen Vladi, i sada se čeka odgovor.

“Riječ je o tome da tražimo model da rudnik u Beranama nastavi da radi ali bez stvaranja gubitaka i minusa. Ako bi se to ostvarilo, mi bismo brzo pokrenuli proizvodnju sa oko stotinu radnika”, rekao je Guberinić.

Poslije šest godina, u trenutaku kada je izgledalo da je posljednja privatizacija Rudnika mrkog uglja u Beranama ne samo uspjela, već da predstavlja rijedak primjer dobre prakse na sjeveru Crne Gore kada se radi o industriji, ta kompanija se odjednom našla na koljenima.

Proizvodnja je prekinuta, a šezdeset i šest rudara ostalo je bez posla na samom kraju aprila prošle godine.

Direktor beranskog rudnika je tada rekao da je glavni razlog za prekidanje proizvodnje činjenica da već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije, koji nije više u situaciji da to čini.

Prema njegovim riječima, vlasnik se odlučio da održava rudnik do nekog rješenja, i zato je zadržao šesnaest radnika koji održavaju vitalne funkcije jame, obavljaju poslove administracije i obezbjeđenja.

Rudnik uglja za Berane ima posebnu vrijednost, jer osim što je u jednom trenutku zapošljavao stotinu i pedeset radnika, za njega je u reprolancu bilo vezano još dvadeset manjih firmi i njihovih zaposlenih.

Kompanija “Metalfer” iz Sremske Mitrovice je potom krajem prošle godine najavila da će pokušati da proda beranski Rudnik uglja i da imaju potencijalnog investitora.

Direktor Guberinić sada kaže da je ta prodaja još vrlo daleka opcija, i da bi najbolje rješenje bilo da se pronađe model da “Metalfer” ponovo pokrene proizvodnju, ali tako da radi bez stvaranja minusa.

“Što se plasmana proizvedenog uglja radi, tu nema problema. Mi imamo ugovor sa Termoeletranom u Pljevljima do 2027. godine za otkup svih proizvedenih količina”, kaže Guberinić.

On dodaje da su prepoznali dobru volju u novoj Vladi Crne Gore, i da ima izgleda da se njihovi planovi realizuju i ovaj rudnik kao industrijski resurs sačuva.

Bilansne rezerve samo jame Petnjik su oko šesnaest miliona tona. Jama Petnjik beranskog Rudnika mrkog uglja otvorena je 1980. godine kada je završena eksploatacija u starom rudniku u Budimlji.

Beranski rudnik uglja bio je 2001. godine prodat mješovitom vojvođansko-slovačkom preduzeću “Gradeks HBP”, sastavljenom od kompanija “Gradeks” iz Kule i HBP iz slovačkog grada Providza. Poslije nešto više od godinu između ova dva partnera izbili su nesporazumi koji su završeni tako što su Slovaci preuzeli kompletno upravljanje, da bi se potom i sami nenajavljeno povukli iz posla i otišli iz Berana.

Mašine u jami Petnjik utihnule su u novembru 2002. godine. Prodaja Rudnika uglja oglašavana je nakon toga devet puta prije nego ga je prije skoro sedam godina kupila kompanija “Balkan enerdži“, sa velikim planovima vezanim za izgradnju termo bloka i investicijama od 120 miliona eura. Od svega toga, međutim, nije bilo ništa.

Grci su početkom početkom 2014. godine beranski rudnik prodali kompaniji “Metalfer“ iz Sremske Mitrovice.

“Metalfer“ je krenuo ambiciozno i već poslije treće godine od početka privatizacije našao se na vrhumcu poslovanja, kada su imali tri smjene i 157 radnika. Tadašnji menadžment je čak najavljivao upošljavanje još stotinu radnika i proširenje proizvodnje.

Šta se izdešavalo u međuvremenu, pa je u aprilu prošle godine došlo do zatvaranja, nema preciznog odgovora.

Bonus video: