Neto profit Rudnika uglja 13 miliona eura

Dobit ove kompanije u vlasništvu EPCG za 37 odsto veća nego u 2019. godini

5749 pregleda 5 komentar(a)
Rekordni rezultat u kriznoj godini: Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rekordni rezultat u kriznoj godini: Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan

Rudnik uglja Pljevlja završio je prošlu godinu sa neto profitom od 13,1 milion eura, što je za 37 odsto bolji rezultat nego u 2019. godini, navedeno je u saopštenju Odbor direktora koji je juče usvojio finansijski i izvještaj o poslovanju za 2020.godinu.

Rudnik uglja je od prošle godine u 100 procentnom vlasništvu državne Elektroprivrede. Proizveli su 1,6 miliona tona uglja što je za 3,4% više od plana i za 6,1% više nego u 2019. godini. Imali su, kako je navedeno i rekordnu realizaciju otkrivke u količini od 7,5 miliona kubika, što je za 5,7% bolje od plana, i blago iznad ostvarenja u ranijoj godini.

Ukupni prihodi kompanije iznosili su 48,9 miliona eura, od čega je od prodaje uglja 45 miliona, što je rast od 4,7 odsto.

“Prihodi od prodaje uglja za potrebe Termoelektrane su bili veći za 7,4%, a prihodi od prodaje na tržištu široke potrošnje, zbog višemjesečnog zatvaranja granica na početku panedmije, manji za 11,8% u odnosu na 2019. godinu. Značajno poboljšana realizacija otkrivke je proizvela obavezu kapitalizacije po modelu koji definiše međunarodni standard IFRIC20, što je direktno uticalo da se na prihodnoj strani rezultat poboljša za dodatnih 2.902.586 eura”, naveli su iz ove kompanije.

Ukupni rashodi bili su 34,5 miliona eura ili za 7,2 odsto niži nego u 2019. Iz kompanije navode da su zbog dobrih rezultata poslovanja odlučili da prije vremena, u januaru, izmire u potpunosti preostali iznos reprogramiranog duga za porez, pa su sada, nakon dužeg perioda, ponovo na bijeloj poreskoj listi.

Prijevremeno su platili i kreditne obaveze od 2,6 miliona eura, tako da sada nemaju neizmirenih poreskih i kreditnih obaveze.

Naveli su i da su uspješno završili implementaciju i sertifikaciju Integrisanog sistema menadžmenta, kao i da su od eksternog revizora BDO dobili pozitivno mišljenje na finansijske iskaze za 2020. godinu.

Bonus video: