Eko-tim: Evropska komisija potvrdila da nema mandat da odobri dodatne sate za rad TE Pljevlja

"Na Vladi je da se izjasni o ovom vrlo kompleksnom pitanju, prvenstveno opstanku sektora uglja i odluči u kom će se smjeru kretati dalji energetski razvoj naše zemlje"

5297 pregleda 36 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Nevladina organizacija Eko – tim saopštila je da je Evropska komisija potvrdila grupi nevladinih organizacija da "ni ona a ni Sekretarijat Energetske zajednice nemaju mandat da produže 20.000 sati dodeljenih Termoelektrani Pljevlja shodno derogativnom mehanizmu i opt-out opciji kojom je TE Pljevlja dodjeljeno izuzeće od poštovanja graničnih vrijednosti emisija"

Iz ove NVO navode da je EK potvrdila da nakon što 20.000 sati isteknu, da bi Termoelektrana Pljevlja trebala da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja definisane Direktivom o industrijskim emisijama.

"S obzirom da projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja nije realizovan, TE Pljevlja još uvijek radi bez potrebnih ekoloških standarda ne poštujući granične vrijednosti emisija predviđene Direktivom o industrijskim emisijama. Sekretarijat Energetske zajednice, koji je odgovoran za praćenje napretka u ugovornim stranama odgovoran je za preduzimanje svih potrebnih koraka, uključujući pokretanje prekršajnog postupka kada se uslovi za to ispune", navodi se u saopštenju NVO Eko-tim.

Podsjetili su da Elektroprivreda još uvijek nije objavila zvaničnu informaciju o broju potrošenih sati tokom 2020. godine.

"Nakon što ta informacija bude zvanična, pretpostavlja se da će Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuti prekršajni postupak protiv Crne Gore. Na Vladi je da se izjasni o ovom vrlo kompleksnom pitanju, prvenstveno opstanku sektora uglja i odluči u kom će se smjeru kretati dalji energetski razvoj naše zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: