Stanić: Smanjiti akcize na gorivo za 15 odsto

Ističe da su cijene goriva porasle 15%-18% u protekla dva mjeseca, "ali na žalost, aktuelna vlast ne pokazuje socijalnu odgovornost kad je ovaj problem u pitanju"

5747 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Cijene goriva u Crnoj Gori nezaustavljivo rastu već par mjeseci i upravo svjedočimo četvrtom uzastopnom povećanju u ovoj godini, a petom u nizu, navodi Mirko Stanić, portparol Socijaldemokratske partije.

Stanić ističe da je Socijaldemokratska partija zbog toga obnovila svoj zakonski predlog o smanjenju akciza na gorivo za 15 odsto.

Prema njegovim riječima time bi se značajno umanjile cijene goriva, ali i kako dalje navodi "spriječilo da u bliskoj budućnosti dostignu rekordni nivo".

Iz SDP podsjećaju da je krajem prošle godine cijena eurodizela bila 0.97 eu dok je danas 1.14 eu, a cijena supera porasla je sa 1.13 eu na 1.34 eu.

"Danas građani naše zemlje plaćaju skoro najskuplje gorivo u regionu, a "pretekli" smo i mnoge razvijene zemlje EU poput Austrije, Luksemburga, Poljske, Češke i drugih", ističe Stanić.

Stanić navodi da je cijena litra goriva inače “ugrađena” u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu cijene i ostalih proizvoda i usluga.

On je istakao da su građani Crne Gore već ekonomski "izmučeni" poslije jednogodišnje pandemije koronavirusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima, usljed zabrane rada.

"Svaka odgovorna vlast bi radi sprječavanja daljeg urušavanja standarda građana, radila na paralelnom smanjenu poreza i akciza i dodjeli pomoći za sve ugrožene kompanije i građane", navodi Stanić.

Ističe da su cijene goriva porasle 15%-18% u protekla dva mjeseca, "ali na žalost, aktuelna vlast ne pokazuje socijalnu odgovornost kad je ovaj problem u pitanju".

"Kako te odogovornosti nema, a standard građana se svakodnevno urušava, pozivamo sve naše kolege iz Parlamenta da na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crne Gore podrže predložene izmjene zakona, kako bi se građani i privreda rasteretili barem ovog udara na budžet, kad već nijesmo u stanju da stanemo na put razornim efektima korona krize", zaključio je Stanić.

Bonus video: