Najbogatiji Crnogorac gomila gubitke

Šinavatrina firma, koji se računa za najbogatijeg državaljnina Crne Gore, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, od svoga osnivanja 2015. do kraja prošle godine akumulirala je ukupni gubitak od 822.187 eura

26819 pregleda 341 reakcija 33 komentar(a)
Šinavatra, Foto: Vijesti
Šinavatra, Foto: Vijesti

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro“ bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, koja gazduje dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 76.096 eura.

To se navodi u finansijskom iskazu za 2020. koji je dostavljen Poreskoj upravi, a u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Time je firma naturalizovaniog Crnogorca, prijatelja šefa države Mila Đukanovića, nastavila da posluje sa gubitkom od kada je prije četiri godine trgovala atraktivni dio popularnih Havaja.

Šinavatrina firma, koji se računa za najbogatijeg državaljnina Crne Gore, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, od svoga osnivanja 2015. do kraja prošle godine akumulirala je ukupni gubitak od 822.187 eura.

Imovina Šinavatrine kompanije ostala je nepromijenjena i procjenjuje se na 24,7 miliona eura.

Prošle godine kompanija nije imala prihoda, dok su joj troškovi poslovanja iznosili 66.241 euro.

“Global TS Montenegro“ u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments“, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Šinavatra je od preuzimanja ostrva uspio da vrati sve obaveze prema Prvoj banci, ali je i redovni platiša poreza na nepokretnost prema Opštini Budva. Prva banka je u avgustu 2019. izbrisala hipoteku od 15 miliona eura, koju je 2017. stavila, nakon što je firma najbogatijeg Crnogorca, kupila zemlju od “San investments“.

Ostrvo je u protekle dvije decenije promijenilo nekoliko vlasnika. Od staromještanskih porodica prije gotovo dvije decenije dio ostrva je trgovao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi o investiranju ostali su nerealizovani, pa je, nakon što je optužio lokalne i državne vlasti da ga opstruiraju, odlučio 2007. da proda atraktivni komad Havaja za 20 miliona Subotićevoj kompaniji.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je takođe imao velike planove, ali zbog nedostatka planske dokumentacije, te dolaska ekonomske krize 2008. osujećena je realizacija jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnja dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete. Zbog nevraćenog kredita Prva banka, u većinom vlasništvu Aca Đukanovića, brata aktuelnog šefa države Mila Đukanovića, je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali odustaje, nakon što je dio obaveza podgorička firma vratila. Nakon pune decenije i Subotićeva firma odlučuje da proda imovinu, kada se pojavljuje Šinavatrina firma.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama redovan je gost bio na Svetom Stefanu, s obzirom da je u izuzetno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija “Adriatic properties“ zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru, mediji su odavno povezivali sa bliskim vezama sa Milom Đukanovićem.

Prostornim planom za obalno području na ostrvu Sveti Nikola predviđena je gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova.

Bonus video: