Pet razloga zašto sav novac treba pretvoriti u zlato, akcije ili kriptovalute

U vremenu kada većina centralnih banaka u svijetu „štampa“ svjež novac i “upumpava” ga u sistem kako bi se obezbijedila neophodna likvidnost uslijed krize izazvane korona virusom, očekivano je da veća količina novca dovede do pada relativne vrijednosti istog

73471 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Limit Prime
Ilustracija, Foto: Limit Prime

Novac i upravljanje novcem je osjetljiva tema za većinu ljudi. Upravo iz tog razloga mnogi su skloni predrasudama i tradicionalnom načinu razmišljanja u vezi sa čuvanjem vrijednosti. Iako najveći broj ljudi voli da svoje bogatstvo vidi u „živom novcu“ ili, na primjer, u nekretninama, najčešće, a pogotovo sad, to nisu baš najbolja rješenja za čuvanje vrijednosti.

U vremenu kada većina centralnih banaka u svijetu „štampa“ svjež novac i “upumpava” ga u sistem kako bi se obezbijedila neophodna likvidnost uslijed krize izazvane korona virusom, očekivano je da veća količina novca dovede do pada relativne vrijednosti istog.

Prvi put se dešava da je to slučaj sa gotovo svim značajnijim valutama u svijetu. To je jedan od osnovnih razloga zašto uprkos ekonomskoj krizi i usporavanju razvoja ekonomija u svijetu, akcije većine velikih svjetskih kompanija zadnjih godinu dana bilježe ogroman rast.

Nisu samo akcije u pitanju - investitori panično „bježe“ od novca ka bilo čemu otpornijem na nadolazeću inflaciju i značajno veću količinu novčanica u opticaju.

Tu, u posljednje vrijeme, osim akcija prednjači zlato (kao tradicionalan instrument zaštite od inflacije) ali i kriptovalute, koje su se pojavile kao potencijalno rješenje i ozbiljna konkurencija zlatu.

Koji su razlozi da investirate u sigurnije instrumente?

Bitkoin
foto: Limit Prime

Upravo zbog pomenutog stanja, kompanija Limit Prime Securities, koja je specijalizovana za svjetska tržišta kapitala, navodi 5 razloga zbog kojih investitori sav novac pretvaraju u ova tri sigurnija instrumenta štednje i investiranja:

  1. Obezvređivanje novca. Uslijed ogromnog “upumpavanja” gotovo svih značajnijih valuta u svijetu, ukupna količina novca će biti značajno uvećana, dok pokrića za to neće biti, uslijed usporenog ekonomskog rasta. Rezultat svega je drastičan pad vrijednosti novca u odnosu na ostalu imovinu.
  1. Inflacija. Inflacija je posljedica doštampavanja novca koji ne prati ekonomski razvoj. Zlato i kriptovalute se trenutno ističu kao prvi u trci za instrument zaštite od inflacije.

  1. Budžetski deficit. Većinu ekonomija u svijetu očekuje veliki budžetski deficit, koji će se morati pokrivati svježe “upumpanim” novcem, što će dodatno povećati ukupnu količinu novčanica.

  1. Dividende. Kupovinom akcija velikih i stabilnih kompanija, osim zaštite od pada vrijednosti novca, stičete pravo i na isplatu dividende, odnosno svake godine vam sleduje „dio kolača“ od profita koji kompanija distribuira vlasnicima akcija.

  1. Isplativije od investiranja u nekretnine. Uslijed očekivane inflacije, banke neće biti toliko raspoložene da dugoročno plasiraju kredite, što će najviše pogoditi tržište nekretnina, koje se najvećim dijelom oslanja na dugoročne kredite. Iz tog razloga, pretvaranje novca u nekretnine nije preporučljivo u ovom trenutku.

Ovo su samo neki od razloga zašto treba ulagati u sigurnije instrumente, ali, takođe, treba uzeti u obzir i ostale.

Recesija još nije zvanično počela, iako se očekuje, pa, iz tog razloga i dalje niste zakasnili da novac pretvorite u sigurnije instrumente štednje ili investiranja.

Mnogi veliki investitori se zalažu protiv čuvanja keša i zagovaraju ulaganje u neki od finansijskih instrumenata, kao što su: zlato, akcije ili kriptovalute. Koji instrument ćete odabrati zavisi od vaših očekivanja, a mi vas podsjećamo na Ray Dalia i čuvenu izreku „Cash is Trash“.

Kako da sačuvate vrijednost vašeg novca?

Ono što je sjajno kada su u pitanju finansijski instrumenti je to što je u njih relativno lako ulagati.

Ukoliko želite da sačuvate vrijednost investiranjem u instrument po vašoj želji, sada to možete učiniti na vrlo jednostavan i efikasan način - otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje najatraktivnijim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete ovdje, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 086 i neko od zaposlenih u Limit Prime Securities će vam izaći u susret.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: http://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 086

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin

© LIMIT PRIME 2021