Spajić objasnio kako je pripremljena emisija obveznica: Zajedno smo radili i izbjegli smo bankrot

Sjednica odbora je bila posvećena kontrolnom saslušanju Spajića o emisiji obveznica od 750 miliona koja je realizovana 9. decembra prošle godine

6076 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Nijesu bitni ministri nego efikasna administracija: Spajić (lijevo) juče na sjednici odbora, Foto: Savo Prelević
Nijesu bitni ministri nego efikasna administracija: Spajić (lijevo) juče na sjednici odbora, Foto: Savo Prelević

Direkcija za upravljanje javnim dugom u Ministarstvu finansija po ovlašćenju bivšeg ministra finansija Darka Radunovića je vodila posao u vezi sa emisijom eurobveznica, razgovarala sa bankama koje su učestvovale u tom poslu i pravnim savjetnikom, dok sam ja dao samo savjete kako da se počne sa pripremom da bi izašli na tržište 9. decembra kad je bilo najpovoljnije da se emituju obveznice. Bankama i pravnom savjetniku je predočeno da treba da bude moje imenovanje za ministra i da je riječ o tranziciji vlasti i oni su to prihvatili na sopstveni rizik i zato je sav posao emisije završen u nekoliko dana.

To je juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kazao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je na pitanje poslanika opozicije objasnio svoju ulogu u realizaciji obveznica u periodu od 23. novembra prošle godine kada je imao prvi razgovor sa Radunovićem, pa do 4. novembra kada je imenovana nova Vlada.

Sjednica odbora je bila posvećena kontrolnom saslušanju Spajića o emisiji obveznica od 750 miliona koja je realizovana 9. decembra prošle godine.

Izbjegnut bankrot

Spajić je kazao da je svoje savjete dao besplatno i da je bio užasnut situacijom kada je vidio podatke koje mu je Radunović pokazao pri prvom susretu 23. novembra, te kad je napravio analizu na osnovu svih podataka da je povoljan momenat da se izađe 9. novembra na tržište, Radunović mu je rekao “ako to uradiš zaslužuješ Nobelovu nagradu”.

“Da nijesmo realizovali emisiji u tom roku, Crna Gora bi bankrotirala 21. januara ove godine i to odgovorno tvrdim. Bio sam u prethodnom poslu investitor, bavio sam se javnim finansijama i ovaj posao dobro poznajem. Direkcija za javni dug je odradila odličan posao i ovo je primjer kako tranzicija vlasti treba da funkcioniše, jer nijesu bitni ministri, već je bitna administracija”, naglasio je Spajić.

“Možda politički nije dobro što ću ovo reći, ali lično vjerujem da nijeste uzeli ni cent od posla sa euroobveznicama”, rekao je Konjević ministru Spajiću

Poslanici opozicije iz DPS-a, SDP-a i SD-a tražili su objašnjenje od Spajića u vezi sa tim da li je do imenovanja za ministra kao fizičko lice i neovlašćeno imao komunikaciju sa bankama koje su učestvovale u ovom poslu. Poslanike iz bivše vlasti, ali i Dejana Đurovića (DF) iz parlamentarne većine je interesovalo i to kako je Vlada došla do računice da joj treba 750 miliona eura da se zaduži.

“Pozivam Vas da pokažete papir gdje piše da treba toliko novca”, rekao je Damir Šehović (SD).

Spajić je objasnio da ih je čekao dug od 400 miliona eura i ulazak u kovid zaključavanje, te da je logično da je bila potrebna rezerva jer je teško predvidjeti prihode u aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

“Svako normalan bi to uradio”, rekao je Spajić.

Ministar je osporio tvrdnje Šehovića da je 890 miliona dug za obveznice, već je trenutni dug 720 miliona ako bi ih sada otkupili, a rekao je Šehoviću da je po prispjeću obveznica bilo 802 miliona u budžetu od čega se 746 miliona odnosilo na obveznice.

Interno

Petru Ivanoviću (DPS) je bilo sporno što u materijalima sa prve sjednice Vlade od 7. decembra 2020. nema informacije o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koja je navodno tada usvojena, da nema objave o verifikovanom zaključku sa te sjednice, zatim da na sjednici od 10. novembra opet u materijalima nema informacija o rezultatima emisije obveznica za koju se tvrdi da je tada usvojena.

Spajić mu je odgovorio da su svi ti dokumenti imali interni karakter do 11. decembra kada je mogla da se skine oznaka tajnosti.

Na konstataciju poslanik SDP-a Raška Konjevića da bi Spajić trebalo da se osim ekonomistima okruži i pravnicima, Spajić je odgovorio da su ispoštovane sve pravne procedure i da je sve urađeno transprentno, te da nije čuo valjano pravno objašnjenje da je radio nezakonito.

Branko Radulović (PZP) je ocijenio da je su prethodna i sadašnja Vlada radile neustavno i nezakonito sa obveznicama. On je novoj vlasti zamjerio što zajedno sa parlamentom nije donijela odluku o zaduženju.

Miloš Konatar (URA) je rekao da ne sumnja u zakoniti posao Spajića, dok je Danilo Šaranović (Demokrate) kazao da je, kada je u pitanju transparentnost, Vlada 2018. godine emitovala državne obveznice od 500 miliona eura, što je ministarstvo finansija stavilo pod oznaku tajnosti interno.

Ministar je obećao da će skinuti oznaku tajnosti sa svih emisija obveznica bivše vlasti i učiniti javno dostupnom svu dokumentaciju.

Odbor će na sljedećoj sjednici donijeti zaključke u vezi sa saslušanjem Spajića.

Uskoro će biti imenovanje direktora Uprave prihoda

Dejan Đurović je ocijenio da je ministar brzo realizovao emisiju euroobveznica, ali da sporo sprovodi promjene u ministarstvu.

“Uprava prihoda je bez prvog čovjeka. tri mjeseca ste ministar, promjene nikako da krenu, poreski i carinski sistem se moraju dovesti u red”, ocijenio je Đurović.

Spajić je kazao da će uskoro biti imenovan direktor Uprave prihoda.

Bonus video: