IA: U tri mjeseca planirano 40 odsto lanjskog budžeta

Iz Instituta Alternativa navode da se ne zna da li je i kako potrošena polovina budžetske rezerve

3712 pregleda 1 komentar(a)
Institut Atlernativa, Foto: Institut Atlernativa
Institut Atlernativa, Foto: Institut Atlernativa

Za tri mjeseca je planirano 40 odsto prošlogodišnjeg budžeta iako važi pravilo da se u privremenom finansiranju mjesečno troši jedna dvanaestina prethodnog budžeta. Za budžetsku rezervu je planirano 45,3 miliona, dok se zna gdje je potrošeno 19,25 miliona, saopšteno je iz Instituta Alternativa (IA).

Oni smatraju da je privremeno finansiranje nedovoljno regulisano, odnosno da je predviđeno samo da se potrošačkim jedinicama mjesečno odobravaju sredstva do iznosa 1/12 stvarnih izdataka u prethodnoj godini, kao i da Vlada do kraja marta treba da podnese predlog budžeta Skupštini.

"Na lokalnom nivou, gdje je privremeno finansiranje česta pojava, Zakon o finansiranju lokalne samouprave je predvidio dodatna pravila kojih na centralnom nema - opštine se tokom produženog privremenog finansiranja ne mogu zaduživati, ne mogu koristiti budžetsku rezervu i moraju objavljivati mjesečne izvještaje i analitičke kartice o potrošnji budžeta", smatraju u ovoj NVO.

Predlažu da bi osim obaveza koje se tiču nadzora i transparentnosti, bilo važno predvidjeti i izuzetke za limite potrošnje koji bi se odnosili na otplatu duga i kamatu za otplatu duga, kao i troškove kofinansiranja donacija.

"U toku prvog kvartala ove godine, Ministarstvo finansija je donosilo mjesečna rješenja o privremenom finansiranju, od kojih su sva u toku mjeseca mijenjana makar jednom - zbog izmjena u organizaciji uprave ili planiranim iznosima. Prema usvojenim rješenjima, 814,14 miliona eura je ukupan iznos planiran za prvi kvartal 2021. godine. Ovo je skoro 40% od izvršenog budžeta za prošlu godinu, koji je iznosio 2,06 milijardi eura. Najveći dio novca u prvom kvartalu (38% ili 307 miliona) planiran je za otplatu dugova, zatim za tekuće izdatke (25% ili 201 milion) i transfere za socijalnu zaštitu (18% ili 143 milona)", saopštili su iz Instituta Alternativa.

Oni navode da je Ministarstvo finansija objavilo izvještaj o izvršenju budžeta u januaru koji pokazuje potrošnju manju od planirane, kao i da je rješenjima definisano da se nepotrošeni iznos prebacuje u naredni mjesec.

Prema dosadašnjim rješenjima o privremenom finansiranju, za tekuću budžetsku rezervu je za sva tri mjeseca planirano 45,3 miliona eura.

"Jedine javno dostupne informacije o korišćenju ovih sredstava odnose se na 19 miliona za osnivački kapital za preduzeće ‘ToMontenegro’ i 250 hiljada za potrebe izgradnje graničnih prelaza ‘Vraćenovići - Deleuša’ i ‘Ranče’. O potrošnji preostalog iznosa, od preko 26 miliona, nemamo podatke", naveli su iz ove NVO.

Bonus video: