MEK: Vlada kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi

„Ovim programom je omogućeno zainteresovanim pojedincima, preduzećima i preduzetnicima, registrovanim za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za oblast turizma i ugostiteljstva“, saopštio je resorni ministar, Jakov Milatović

3687 pregleda 6 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Vlada je, usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru uzrokovanih pandemijom koronavirusa, krenula u realizaciju programa subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK).

„Ovim programom je omogućeno zainteresovanim pojedincima, preduzećima i preduzetnicima, registrovanim za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za oblast turizma i ugostiteljstva“, saopštio je resorni ministar, Jakov Milatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo, koje sprovodi program, formiralo Komisiju za sprovođenje aktivnosti u vezi javnog poziva koja je obavila analizu gotovo 200 pristiglih zahtjeva.

“Od pomenutog broja, isplata ukupnog iznosa kamate tokom grejs perioda je odobrena za nešto više od 100 korisnika, dok je za oko 20 odobrena isplata dijela obračunate kamate. Dakle, subvencije će biti obezbijeđene za više od 120 preduzeća, preduzetnika i pojedinaca”, precizirao je Milatović.

On je kazao da će se realizacijom te mjere, u ukupnom iznosu od sedam miliona eura, bitno uticati na povećanje likvidnosti turističke privrede, te se značajno olakšati priprema predstojeće turističke sezone.

Milatović je dodao da korisnici, kojima je na ovaj način odobrena isplata subvencija, imaju ukupno skoro 3,5 hiljada zaposlenih, pa će uticaj ovakve vrste podrške biti višestruk.

“U narednom periodu se očekuje isplata subvencija turoperatorima, što je zamišljeno kao marketing podrška u cilju bolje promocije turističkih aranžmana, u ukupnom iznosu od 150 hiljada eura”, naveo je Milatović.

Početak realizacije turističkih vaučera, u iznosu od 5,5 miliona eura, za zdravstvene i prosvjetne radnike, se takođe očekuje u najskorijem roku.

“Istovremeno, smanjenje naknade za korišćenje morskog dobra u iznosu od 50 odsto predstavlja veliko olakšanje za pružaoce usluga u turizmu i ugostiteljstvu u ovoj zoni”, rekao je Milatović.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u okviru paketa podrške privredi za prvi kvartal, sektoru turizma i ugostiteljstva dodijeljena podrška kroz subvencionisanje 100 odsto minimalne bruto zarade, u poredjenju sa dotadašnjih 70 odsto.

Takođe, omogućeno je odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak koji je nastao u drugoj polovini prošle godine, snažna podrška za novo zapošljavanje, jednokratna podrška za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, povećanje limita ostvarenog prometa sa 18 hiljada EUR na 30 hiljada eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, kao i skraćenje roka povraćaja PDV-a.

“Putem realizacije ovih mjera, Vlada će, u vremenu kada je usljed negativnog uticaja pandemije koronavirusa podrška najpotrebnija, crnogorskoj turističkoj privredi obezbijediti još jedan oblik pomoći i značajna sredstva, čime se potvrđuje strateško opredjeljenje izvršne vlasti i njena posvećenost konsolidaciji i napretku cjelokupne privrede, sa posebnim osvrtom na sektor turizma koji je u prethodnom periodu bio na posebnom udaru”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: