krava dobila ime po čuvenoj kriptovaluti

Bitkoinka - zvijezda iz Gornje Morače

Anđela Bojić kupila je kravu bitkoinom i tako spojila poljoprivredu i moderne tehnologije Transakcija je obavljena preko prvog crnogorskog digitalnog sela, Seljak.me

32372 pregleda 222 reakcija 15 komentar(a)
Bilo potrebno malo objašnjavanja, ali brzo su se dogovorili sa prodavcem: Bitkoinka, Foto: seljak.me
Bilo potrebno malo objašnjavanja, ali brzo su se dogovorili sa prodavcem: Bitkoinka, Foto: seljak.me

Krava Bitkoinka iz Gornje Morače, koja je ime dobila po čuvenoj kriptovaluti, postala je zvijezda regiona nakon vijesti o transakciji koja je spojila poljoprivredu i moderne tehnologije.

Bitkoinka, vrijedna 1.350 eura, plaćena je bitkoinima, a nakon što je tu vijest početkom marta objavio portal Seljak.me, prenio je veliki broj medija iz Crne Gore i regiona.

Vlasnica Bitkoinke, Anđela Bojić, za “Vijesti” kaže da kada su njeni roditelji tražili da kupe kravu, ona i kolege sa portala Seljak.me došli su na ideju da se krava plati kriptovalutama.

“Član sam tima koji stoji iza portala Seljak.me, dok se porodično bavimo poljoprivredom u Gornjoj Morači gdje držimo 10 muznih grla. S obzirom na to da je Seljak.me prvo crnogorsko digitalno selo i da se bavimo digitalizacijom poljoprivrede, kao i da iza sebe već imamo dobre rezultate na ovom polju, ova transakcija je bila jedna od aktivnosti gdje smo pokazali koliko dosežu mogućnosti spajanja modernih tehnologija i poljoprivrede”, rekla je Bojićeva.

Krava je, kako dodaje, koštala 0.03 bitkoina, ili u tom trenutku negdje oko 1.350 eura.

“Ime je nekako došlo samo od sebe, u sebi sadrži naziv kriptovalute, a opet nekako zvuči domaće. Igrom slučaja sam imala određenu svotu u bitkoinima, tako da sam odlučila da dio iskoristim za ovu transakciju”, objašnjava Bojićeva.

Dodaje da je zahvaljujući agentu Novaku Svrkoti transakcija odrađena veoma lako, na obostranu korist prodavca i kupca.

Na pitanje da li je prodavac krave odmah pristao na takvu transakciju, odgovorila je da je bilo potrebno malo objašnjavanja.

Planira da u jednom trenutku nastavi da se bavi porodičnim poslom: Anđela Bojić
Planira da u jednom trenutku nastavi da se bavi porodičnim poslom: Anđela Bojićfoto: seljak.me

“Ali, s obzirom na to da je u pitanju jedan od redovnih korisnika platforme i da smo našim radom opravdali ukazano povjerenje, brzo smo sve dogovorili. Prodavac je iz Rožaja”, rekla je Bojićeva.

Seljak.me je sajt koji je, kako je navedeno, osnovan sa namjerom da se umreže kako poljoprivrednici između sebe, tako i sa potencijalnim potrošačima.

Osnivač i izvršni direktor sajta Marko Maraš za “Vijesti” kaže da je njihov posao da upotrijebe digitalne tehnologije i spoje sa poljoprivredom i daju doprinos da poljoprivreda u Crnoj Gori napreduje na svim poljima.

Na pitanje šta znači ova transakcija za Crnu Goru, posebno za crnogorsku poljoprivredu i platformu Seljak.me, odgovara da se transakcija ispostavila kao odličan marketinški potez.

“Bitkoinka je postala internet zvijezda, a našoj platformi donijela zastupljenost u regionu, a i šire”, kaže Maraš.

Bitkoin je najstarija, najpoznatija i trenutno najvrednija kriptovaluta.

Riječ je o decentralizovanom sistemu i hiljadama kompjutera širom svijeta umreženih putem “blokčejnova” - međusobno povezanih lanaca nezavisnih baza podataka (blokova) koje sadrže informacije o digitalnim transakcijama, poput vlasničkih listova i ugovora.

Preko tog sistema putuju transakcije, što znači da na bitkoin ne utiču kretanja na regularnom tržištu, odnosi valuta širom svijeta, ali ni izlazak jednog člana mreže iz sistema.

Bitkoin nastaje procesom koji se naziva rudarenje (mining). U tom procesu kompjuteri izvršavaju veliki broj matematičkih operacija kako bi provjerili sve postojeće transakcije. To znači sve transakcije od kad postoji bitkoin do danas.

Riječ je o milionima transakcija. Kad god se napravi novi blok i doda lancu, mreža se ojačava, rudar dobija nagradu, a to je bitkoin.

Vrijednost bitkoina trenutno iznosi 48.896 eura, pokazuju podaci sa sajta Cryptomonte.me.

Ljubomorne sve druge krave

Na pitanje da li namjerava da kupi još krava za bitkoin, odnosno planira li da se bavi stočarstvom, odgovorila je da je plan da u jednom trenutku nastavi da se bavi porodičnim poslom.

“Vidjećemo, trenutno su sve krave ljubomorne na Bitkoinku jer je preko noći postala zvijezda. U planu je da u jednom trenutku nastavim da se bavim porodičnim poslom”, kazala je Bojićeva.

Maraš očekuje više razumijevanja za poljoprivredu

Maraš kaže da nijesu sigurni koliko znače ove stvari za Crnu Goru, pored toga što se veći dio stanovništva i dalje bavi nekim pitanjima koja se direktno vežu za najmanji IQ, kao i to da sve što su u prethodne skoro četiri godine uradili nije zavrijedilo pažnju relevantnih institucija.

Navodi da je Seljak.me zajednica koja okuplja 360.000 korisnika, a za četiri godine je prodato 55.000 grla krupne i sitne stoke, 5.000 komada mehanizacije, velike količine sijena, 500 različitih prehrambenih proizvoda, prvi put je izašlo na market ili dobilo dodatnu promociju...

“Ukoliko želimo da se bavimo inovacijom u poljoprivredi potrebno je obezbijediti sredstva, omogućiti da angažujete školovani kadar na tim projektima. Imate BIO ICT koji je to trebalo da bude, ali nažalost je jedan u nizu propalih projekata. Nadamo se da će u budućnosti biti više razumijevanja za poljoprivredu i inovacije jer svaka inovacija donosi benefit našoj zemlji”, poručio je Maraš.