DO SADA SKINUTO 42 MILIONA

Nastavlja se neustavno skidanje novca sa računa: CBCG krši odluku Ustavnog suda

Kako je CBCG saopštila u oktobru, od juna 2014. godine je dostavljeno 5.533 mjenice po osnovu kojih se potražuje 176,64 miliona eura od čega je naplaćeno i 41,3 miliona eura, a ostatak duga je bio 133,5 miliona
138 pregleda 2 komentar(a)
CBCG, Foto: Zoran Đurić
CBCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.02.2019. 03:32h

Iako je Ustavni sud  ukinuo  član  218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju kojim je bilo propisano   izvršenje po osnovu mjenice (prinudna naplata duga po osnovu mjenice),  Centralna banka (CBCG) je odlučila da  sva započeta  izvršenja  direktno podnijetih mjenica prije 17. novembra  nastavi, saznaju “Vijesti”.

Ustavni sud je na sjednici 29. septembra donio odluku kojom je ukinuo  sporni član, a koja je zvanično  17. novembra objavljena u Službenom listu. 

Taj  član  zakona je sporan jer je omogućavao naplatu potraživanja preko mjenice prije pravosnažnosti rješenja o izvršenju i bez mogućnosti žalbe.

Kako je CBCG saopštila  u oktobru,  od juna 2014. godine je dostavljeno 5.533 mjenice po osnovu kojih se potražuje  176,64 miliona eura  od čega je naplaćeno i 41,3 miliona eura, a ostatak duga je  bio 133,5 miliona. 

Pošto je  CBCG odlučila da sva započeta izvršenja mjenica realizuje, to znači  da će se, suprotno odluci suda, neustavno naplatiti  133,5 miliona eura uz već naplaćenih  41,3 miliona. 

Do informacije da će vrhovna monetarna institucija  sprovesti naplatu po osnovu mjenica zaključno sa  17. novembrom “Vijesti” su došle  iz zvaničnih dopisa koje su razmijenili Crnogorski fond  za stambeno solidarnu izgradnju (CFSSI) i CBCG.

Izvršni direktor  CFSSI Danilo Popović je krajem novembra tražio od CBCG da   obustavi aktiviranje mjenice  koju je podnijela kompanija Čelebić.

“Kako su  žiro-računi CFSSI  blokirani  po osnovu aktiviranja mjenice  od strane kompanije Čelebić, a shodno  ukinutom članu  218a zakona o  izvršenju i obezbjeđenju i kako postupak po blokadi i daje traje, zahtijevam da postupite u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu i da postupak prinudne naplate odmah obustavite”, piše u dopisu CFSSI koji je potpisao Popović.

Iz CBCG je Popoviću odgovoreno da ta institucija od 17. novembra   ne može  više primati na izvršenje mjenice direktnim podnošenjem od strane  mjeničnog povjerioca. Dalje, iz vrhovne monetarne instutcije su se pozvali na član  66 Zakona o Ustavom sudu za koji tvrde da se odnosi na  pojedinačne akte, a ne na zakone i zakonske odredbe, kao što je slučaj sa  članom 218 zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

 “Dakle, sva  započeta izvršenja  direktno podnijetih  mjenica prije 17. novembra ove godine nastaviće se prema  dotadašnjoj proceduri”, piše u dopisu CBCG.

Ovo je treća odluka Ustavnog suda u posljednjih godinu dana koja se različito tumači i primjenjuje  od pojedinih državnih institucija. Najprije su neustavnim proglašene naknade za majke sa troje i više djece i tu odluku je Vlada odlučila da primijeni retroaktivno. Nakon toga   je Ustavni sud odlučio da je postavljanje terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima neustavno, ali je Uprava za igre na sreću do  objavljivanja  odluke  u Službenom listu izdala još oko 100 novih koncesijai terminali i dalje nijesu uklonjeni iz objekata.   

Sporni  član   218a Skupština je usvojila u junu 2014. godine, kao amandman tadašnjeg poslanika Damira Šehovića, a inicijativu za ocjenu zakonitosti tog člana Ustavnom sudu su prije više od dvije godine podnijeli tadašnji poslanici SNP-a.

Prema podacima CBCG najveći broj mjenica su podnijele banke  i to 3.504 koje su  potraživale 134,5 miliona. Od te sume su naplatile  31 milion eura.