Struja donijela 18.000 eura Blažu Đukanoviću

Kompanija “BB hidro”, Blaža Đukanovića i Ivana Burzanovića, lani ostvarila dobitak, ali je akumulirani gubitak višestruko veći

21485 pregleda 35 reakcija 20 komentar(a)
Zalaže imovinu za milionske kredite: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Zalaže imovinu za milionske kredite: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Podgorička kompanija “BB hidro“ Blaža Đukanovića prošle godine je poslovala sa dobitkom od 18 hiljada eura, ali akumulirani gubitak kompanije iznosi 94 hiljade eura.

To piše u finansijskom iskazu koji je firma sina šefa države Mila Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Burzanovića, registrovana za proizvodnju električne enrgije, predala Upravi prihoda.

Poslovni dvojac je u njihovoj drugoj komapaniji - “BB solar“, koja se bavi električnim instalacijama, lani zaradio 1,4 miliona eura.

Firma “BB hidro” je izgradila malu hidroelektranu (mHE) Bistrica.

Prema finansijskom iskazu, imovina “BB hidro“ se procjenjuje na dva miliona eura, i za 150 hiljada eura je uvećena u odnosu na 2019.

Uvidom u list nepokretnosti, kompanija je u mjestu Lipovska bistrica, u kolašinskoj opštini, vlasnik tri parcele - livada od 1.958 i 1.113 metara kvadratnih i šume od 446 kvadrata gdje je izgrađena mHE. Vlasnik je i objekata od 123 kvadrata.

Obrtna sredstva firme iznose 75.769 eura, a kratkoročna potraživanja 68.614 eura.

Ukupni gubitak firme, akumuliran godinama, iznosi 94.008 eura i smanjen je jer je 2019. bio 112.377 eura.

Dugoročne obeveze firme su 1,8 miliona eura, od čega na kredite otpada 1,37 miliona.

Prihodi firme od prodaje prošle godine iznosili su 95.258 eura.

Na zarade zaposlenih lani je potrošeno 25.839 eura.

Gradnju mHE Đukanović je finansirao kreditima koje je uzimao kod crnogorskih banaka, a kao garanciju da će ih vraćati zalagao je imovinu svoje druge firme - “BB solar“. Tako je urađeno i početkom godine, kada je Đukanović ponovo založio svoju i imovinu firme BB “Solar”, odnosno šest poslovnih prostora u Podgorici, na ime milionskog kredita.

Nakon što se “BB solar” oslobodila kreditnih zaduženja, poslovni prostori u prizemlju zgrade “Croling“ u podgoričkom naselju Kruševac, od 84,78, 9 i 43 kvadrata, založeni su krajem prošle godine na ime kredita od milion i po eura. Hipoteka je upisana 13. januara u list nepokretnosti, a istog dana osvanula je i na poslovne prostore u zgradi Vektra, od 47 i 412 kvadrata, koji su vlasništvo Blaža Đukanovića.

Vlada Zdravka Krivokapića sredinom janura donijela je rješenje da se prekine postupak odobravanja Đukanovićevoj kompaniji da gradi mHE “Slatina” na istoimenom vodotoku, u opštini Kolašin.

Zabrana se odnosi na sve zahtjeve za gradnju mHE dok radna grupa Ministarstva kapitalnih investicija okonča postupak kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji.

Đukanovićeva firma prijavila je Ministarstvu ekologije, urbanizma i prostornog planiranja gradnju mHE “Slatina“. Prijava je Urbanističko-građevinskoj inspekciji, koja je u nadležnosti resora na čijem je čelu ministar Ratko Mitrović, dostavljena 10. decembra prošle godine.

Bivša Vlada Duška Markovića prije dvije i po godine donijela je odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju mHE “Slatina”, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica i time omogući realizaciju projekta.

“BB hidro” je u maju 2015. godine od tadašnjeg Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma tražio urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju mHE Slatina. Resor kojim je tada rukovodio Branimir Gvozdenović odbio je zahtjeve “BB Hidro”, uz obrazloženje da za vodotok rijeke nije ura­đe­no hidrološko istraživanje, uz naglasak da je neophodno da se uradi studija lokacije. Početkom 2017. godine, Đukanovićeva firma ponovo je podnijela zahtjev za dobijanje UTU, koji su potom izdati.

“BB hi­dro” je još ranije dobio ener­get­sku do­zvo­lu za iz­grad­nju mHE “Sla­ti­na”, sna­ge 452,98 ki­lo­va­ti i ukup­ne go­di­šnje pro­iz­vod­nje od 1.224 gi­ga­vat-sa­ta. Izgradnjom mHE u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu donedavno vladajućeg DPS-a.

Bonus video: