Ocjene manjinskih akcionara Elektroprivrede: Tužilaštvo ćuti o potezima A2A

Italijani odustali od potraživanja od 7,75 miliona eura za konsultantske usluge, početkom novembra vratili 4,34 miliona
0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2017. 17:44h

Tužilaštvo i sudstvo su pokazali svu zatvorenost u otkrivanju kriminalnih radnji kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG), a mukotrpna je i ponižavajuća bitka Udruženja manjinskih akcionara EPCG da se taj kriminal zaustavi i vrati opljačkani novac, saopštio je presjednik Udruženja Vasilije Miličković.

“Može se roman napisati iz arhive “Vijesti”, a moram ovaj put i istaći moj jednočasovni ponižavajući razgovor sa tadašnjim predsjednikom Višeg suda Mušikom Dujovićem kojem sam klečao u kancelariji i molio ga da preuzme moju ulogu jer za to prima 3.000 eura… Zamolio sam Dujovića da on kao human čovjek ne hapsi i ne zatvara lupeže, nego samo da zaustavi pljačku jer ojađeni i osiromašeni narod to više ne može plaćati”, naveo je Miličković.

Kompanija A2A, manjinski vlasnik EPCG, odustala je od potraživanja od 7,75 miliona eura za sporne konsultantske usluge, a 6. novembra je vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona. Ugovor A2A o poravnanju sa EPCG potpisan je tajno 23. oktobra.

Spornim konsultantskim uslugama se bavilo crnogorsko tužilaštvo.

Miličković ističe “šokantno saznanje da ni sudstvo, tužilaštvo, ni bord direktora EPCG nijesu odmah reagovali, iako je svima bilo jasno od starta da se radi o protivpravnom iznošenju novca sa računa EPCG”.

“I gle čuda, kao zviždač sam bio kažnjen od Vijeća sudija Višeg suda i sudije Suzane Mugoše sa 1.000 eura, zbog navodnog vrijeđanja sudija i tužilaca. Konačno je sa povraćajem 12 miliona, stigla satisfakcija i za mene, ali ne i potpuna sve dok se ne isplate Italijani, i A2A definitivno napusti EPCG kao akcionar”, dodao je Miličković.

On smatra da se samo tako “može ublažiti ogramna šteta koju su nam u prethodnom period nanijeli”.

Sami dolazak Italijana preko kupovine akcija iz portfelja privatizacionih fondova u CG je, kako tvrdi, “bio koruptivni posao i na taj način je minirana svaka nada da će privatizacija EPCG biti od interesa za državu i građane”.

Sumnjive usluge za potrebe EPCG predmet su krivičnog postupka u CG i polemike već par godina, a odnedavno tim problemom se bavi i italijansko tužilaštvo. A2A je rukovodio EPCG od kraja 2009. do početka avgusta ove godine kada je napustio rukovodeća mjesta.

Strahuju od prosipanja novih 100 miliona eura za Rudnik uglja

Udruženje ne zabrinjava toliko gubitak EPCG u iznosu od oko 16 miliona za devet mjeseci 2017, već strahuju “da novi menadžment ne napravi gubitak od 100 miliona bacanjem para na kupovinu Rudnika uglja, koja je na vidiku i koju će svi građani i te kako dobro osjetiti”.

Kako je dodao Miličković, čini mu se ”da je novi menadžment i novi bord isključivo sa tim zadatkom i došao u EPCG”.

“Za EPCG je isključivo rješenje kupovina najsavremenije rudarske opreme za 10-15 miliona za novi rudnik uglja sa kojim bi se značajno smanjila cijena eksploatacije rude, pa bi i cijena koštanja prozvodnje energije u TE Pljevlja pala za 30 odsto”, zaključio je on.

Bonus video: