Novac od četvrtka na računima bivših radnika "Radoja Dakića"

Ministarstvo je ukupnu sumu od 498 hiljada eura uplatilo po osnovu dvije odluke Ustavnog suda od 23. jula prošle godine

6217 pregleda 6 komentar(a)
Sa jednog od protesta radnika "Radoja Dakića", Foto: Luka Zeković
Sa jednog od protesta radnika "Radoja Dakića", Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uplatilo je na račun advokatske kancelarije “Prelević” novac za isplatu po dvije hiljade EUR za 249 bivših radnika “Radoje Dakić” u stečaju, koje će moći da podignu od četvrtka.

Ministarstvo je ukupnu sumu od 498 hiljada EUR uplatilo po osnovu dvije odluke Ustavnog suda od 23. jula prošle godine.

Iz te advokatske kancelarije Pobjedi su kazali da je time isplaćena naknada od po dvije hiljade EUR nematerijalne štete zbog povrede Ustavom zagarantovanih prava na imovinu i na suđenje u razumnom roku.

Raspodjela novca će, kako je najavljeno, biti obavljena preko Hipotekarne banke, u kojoj će biti otvoreni računi po matičnom broju za one radnike koji ga ne posjeduju u toj finansijskoj instituciji.

“Mi smo predali spiskove i dali nalog za prenos sredstava. Očekujemo da će banka danas i sjutra to obraditi, a da će isplatu početi u četvrtak”, kazali su iz advokatske kancelarije “Prelević”.

Obaveza za isplatu ovog novca dospjela je krajem januara, kada je istekao rok od šest mjeseci od objave odluke Ustavnog suda u Službenom listu.

Vlada je početkom februara donijela zaključak da se ovaj novac obezbijedi iz tekuće rezerve, ali na sastanku održanom krajem februara predstavnici Ministarstva finansija nijesu mogli precizno da saopšte kada će ta obaveza biti izmirena.

Tada se pominjalo da isplate neće biti prije usvajanja ovogodišnjeg budžeta.

Vlada je formirala međuresornu radnu grupu sa zadatkom da sačini realan prikaz obaveza države na osnovu sudskih odluka, kao i da sa advokatima radnika nađe najpogodniji model namirenja.

Stečajni upravnik Mladen Marković nedavno je raspisao novi poziv za prodaju imovine fabrike, nudeći zemljište za 27,7 miliona EUR.

Riječ je o 98 hiljada kvadrata predviđenih za centralne djelatnosti i stanovanje male i velike gustine.

Otvaranje ponuda zakazano je za 20. april.

Bonus video: