Bar: Usvojene nove mjere podrške privredi

Raičević je kazao da lokalna uprava nastoji da se kroz krizu izbori s novim investicijama i mjerama koje podstiču zapošljavanje

3805 pregleda 3 komentar(a)
Bar (ilustracija), Foto: Anto Baković
Bar (ilustracija), Foto: Anto Baković

Skupština opštine Bar usvojila je nove mjere podrške lokalnoj privredi sa ciljem ublažavanja negativnih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, kazao je da riječ o kontinuitetu brige lokalne uprave o privredi Bara, s obzirom da je sredinom prošle godine donijet prvi paket mjera.

“Ovaj paket mjera se nadovezuje na četvrti paket mjera koji je donijela Vlada i mi smo prepoznali potrebu lokalne privrede da u prvim mjesecima ove godine podijelimo teret finansijskih nameta koji su imali prema lokalnoj upravi”, rekao je Raičević, prenosi Mediabiro.

On je kazao da je predloženo da svi korisnici prostora za organizaciju ljetnjih bašti i terasa do 30. juna budu oslobođeni plaćanja komunalne takse.

Prema riječima Raičevića, predloženo je da svi komercijalni objekti kojima je omogućen pristup preko opštinskih i nekategorisanih puteva, budu oslobođeni u iznosu od 100 odsto godišnje naknade zaključno sa 30. junom.

On je rekao da su predložili odluke koje se nadovezuju na ranije donijete, a tiču se dodatnih benefita koji plaćaju naknadu za komunalno opremanje u jednokratnom iznosu, sa dodatnim popustom od deset odsto.

"Nastojali smo da svima koji su zakupci prostora za postavljanje privremenih objekata po Programu koji je usvojen 2019. godine bude skraćen period zakupa sa 12 na devet mjeseci, sa devet na 6 mjeseci, s time da to bude prvi paket mjera koji će Opština Bar donijeti u prvoj polovini godine”, rekao je Raičević.

Lokalna uprava, kako je dodao, nastoji da se kroz krizu izbori s novim investicijama i mjerama koje podstiču zapošljavanje.

„Tako smo predložili da svi oni koji budu zapošljeni sa Biroa rada na dan njihove evidencije 31. decembra budu oslobođeni narednih godinu plaćanja prireza", kazao je Raičević.

On je rekao da su definisani programi podrške preduzetništvu, ženskom preduzetništvu, koji će biti raspisani u narednih desetak dana.

“Sa time želimo da nastavimo sa našom kampanjom koja se tiče zajedničkog djelovanja sa preduzetnicima, sa ciljem kreiranja novih radnih mjesta uz grant podrške ispred lokalnog budžeta, koji na taj način daje inicijalnu kapislu za razvoj preduzetništva odnosno za realizaciju njihovih biznis ideja”, istakao je Raičević.

Bonus video: