"Agencija da ocijeni da li su subvencije za struju proizvedenu iz mHE nezakonita državna pomoć"

"U periodu od 2014. godine do kraja 2020. godine, ukupno 13 privrednih subjekata, koji su sagradili 25 mHE, dobilo je subvencije za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. Ukupan iznos isplaćenih subvencija je 16,04 miliona eura"

8330 pregleda 88 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) Eko-tim, a uz podršku WWF Adrije ((Svjetska organizacija za prirodu) dostavila je danas Agenciji za zaštitu konkurencije inicijativu radi ocjene da li su subvencije koje plaćaju potrošači za struju proizvedenu iz malih hidroelektrana (mHE) državna pomoć i da li se radi o nezakonitoj državnoj pomoći, saopšteno je danas iz te dvije organizacije.

U saopštenju se navodi da se inicijativom predlaže da Agencija pokrene ispitni postupak i utvrdi sve relevantne činjenice u vezi isplate subvencija, a ukoliko se ocijeni da subvencije predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć, treba naložiti obustavljanje njihove dalje isplate.

"U periodu od 2014. godine do kraja 2020. godine, ukupno 13 privrednih subjekata, koji su sagradili 25 mHE, dobilo je subvencije za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. Ukupan iznos isplaćenih subvencija je 16,04 miliona eura", piše u zajedničkom saopštenju Eko-tima i WWF Adrije.

Oni poručuju da se u Inicijativi navodi veći broj odredbi iz Zakona o državnoj pomoći i Zakona o energetici, i ukazuje da je ranije Ministarstvo ekonomije moralo da podnese prijavu Komisiji za kontrolu državne pomoći radi ocjene da li je ova vrsta subvencija državna pomoć.

"Prema Zakonu o kontroli državne pomoći, nezakonita državna pomoć je ona pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije za zaštitu konkurencije o njenoj usklađenosti sa zakonom, dok neusklađenost postoji kada nijesu ispunjeni zakonski uslovi", navode iz NVO Eko-tim i WWF Adria.

Poručuju i da se subvencije isplaćuju proizvođačima električne energije iz mHE, koji su dobili status povlašćenih proizvođača, čime oni ostvaruju konkurentsku prednost na domaćem tržištu električne energije.

Navode i da od 2019. godine krajnji kupci plaćaju dio subvencija (za potrošenu električnu energiju preko 300 kWh), dok dio izdvaja Država Crna Gora iz prihoda, koji se ostvari po osnovu akciza na gorivo (za potrošenu električnu energiju di 300 kWh), a akcize su prihod državnog Budžeta.

"S obzirom na činjenicu da bi uskoro na računima za struju potrošača uskoro moglo da bude čak 39 mHE, koje će imati pravo na subvencije, Agencija za zaštitu konkurencije bi morala što hitnije da reaguje i preduzme aktivnosti na podnijetu inicijativu, a u cilju zaštite potrošača", rekli su iz NVO Eko-tim i WWF Adria.

Navode i da je prva mHE počela rad sredinom 2014. i te godine su potrošači platili 80 hiljada subvencija, dok je naredne plaćeno 625 hiljada.

"U 2016. i 2017. je plaćeno po 2,3 miliona eura, 2018. su subvencije bile 3,9 miliona, a 2019. oko 2,8 miliona. U 2020. je iznos dostigao blizu četir miliona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: