Skok cijena osnovnih životnih namirnica: Brašno i ulje skuplji 10 do 20 odsto

U posljednjih desetak dana najviše je poskupjelo jestivo ulje za 20 odsto i brašno za 10 odsto. U nekim trgovinama došlo ili je najavljen rast cijena soli, šećera i drugih artikala

90098 pregleda 1803 reakcija 217 komentar(a)
Trgovci većinom nijesu željeli da govore o rastu cijena iako im dobavljači najavljuju nova poskupljenja (Ilustracija arhiva), Foto: Boris Pejović
Trgovci većinom nijesu željeli da govore o rastu cijena iako im dobavljači najavljuju nova poskupljenja (Ilustracija arhiva), Foto: Boris Pejović

Cijene brašna i ulja u crnogorskim marketima u posljednjih desetak dana povećane su za 10 do 20 odsto, dok je u nekim došlo i do povećanja cijena soli i šećera za po oko deset odsto ili za te artikle imaju najave povećanja od svojih dobavljača, saznaju “Vijesti”.

Razlog sa povećanje cijene u svim marketima, kako je saopšteno iz trgovačkih kompanija, je to što su proizvođači i dobavljači ovih namirnica, koje se ne proizvode u Crnoj Gori ili ne u značajnim količinama, povećali svoje cijene, a dijelimično i zbog poskupljenja goriva odnosno transporta.

Međutim, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja sada je skuplji od litra eurodizela.

“Vijesti” su pitanja o ovim poskupljenjima poslale svim većim trgovačkim lancima “Voliju”, “HD Lakoviću”, “Aromi”, “Merkatoru”, “Mega marketu”, kao i značajnim domaćim dobavljačima poput “Stadiona”, ali su konkretan odgovor dobili samo da “Mega marketa” i “Merkatora” iako su i ostali trgovci jednako povećali cijene.

“U našem trgovinskom lancu došlo je do poskupljenja cijene brašna za 10 odsto, a cijene ulja za 20 odsto, što je uslovljeno promjenom cijena od strane dobavljača. Primjer povećanja je cijena ulja koja je za litar porasla sa jednog na 1,20 eura, dok je cijena brašna za jedan kilogram povećana sa 40 na 45 centi. U ovom trenutku imamo određene zalihe ovih artikala tako da cijene neće dalje rasti u skorijem periodu”, kazao je izvršni direktor “Mega prometa” Balša Mitrović.

On navodi da kada su u pitanju so i šećer, kod tih artikala u njihovim megamarketima nije dolazilo do promjene i ne očekuju da u skorije vrijeme dođe do povećanja cijena tih artikala, kojih, kako je kazao, imaju u većim količinama na lageru.

Iz kompanije “Merkator” su naveli da nastoje da uprkos izazovima koje je epidemija donijela potrošačima omoguće jednako pristupačne cijene, ali nijesu naveli za koliko su kod njih povećane cijene.

Razlog za povećanje cijene u svim marketima, kako je saopšteno iz trgovačkih kompanija, je to što su proizvođači i dobavljači ovih namirnica, koje se ne proizvode u Crnoj Gori ili ne u značajnim količinama, povećali svoje cijene, a djelimično i zbog poskupljenja goriva odnosno transporta

“Ukoliko je i došlo do promjena određenih cijena, to je isključivo posljedica povećanja nabavnih cijena od strane dobavljača, odnosno proizvođača. Šire posmatrano, pomenute promjene u nabavnim cijenama uzrokovane su globalnim povećanjem berzanskih cijena samih artikala i sirovina, ali i povećanjem cijena prevoza i energenata”, saopštili su iz “Merkatora”.

Sagovornik “Vijesti” iz komercijale jednog trgovačkog lanca, koji nije želio da mu se ime pominje, kazao je da je do rasta cijena osnovnih životnih namirnica došlo u svim marketima.

“Naši dobavljači i proizvođači su povećali cijene dok su nam neki najavili povećanja. Razlozi mogu biti povećanje cijena goriva koje su prošle godine, usljed pandemije i niže potrošnje, bile na rekordno niskom nivou. Krajem prošle godine se globalna potrošnja povećala, što je uzrokovalo i rast cijena naftnih derivata. Prošle godine imali smo značajan pad potrošnje osnovnih životnih namirnica usljed manjeg turističkog prometa, pa su i svi držali niže cijene. Sada se ta potrošnja globalno oporavlja, pa i proizvođači i veletrgovci pokušavaju rastom da nadoknade ranije gubitke. Postoje i najave povećanje mesa i mesnih prerađevina zbog rasta cijena stočne hrane i zbog toga što su stočne bolesti u nekim zemljama smanjile proizvodnju, ovo se najviše odnosi na svinjsko meso”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On kaže i da poskupljenje osnovnih namirnica obično naknadno vodi i poskupljenju druge hrane u kojoj se nalaze osnovne namirnice kao što su hljeb, peciva, prerađevine, konditorski proizvodi...

Uprava za statistiku Monstat je obradila cijene u maloprodajnim trgovačkim lancima za februar, prema kojem je hrana poskupjela za 0,7 odsto u odnosu na januar a za 1,5 odsto u odnosu na februar prošle godine.

U februaru su u odnosu na januar povećane cijene voća za 3,6 odsto, povrća za 3,5 odsto, ulja i masti za 1,7 odsto, hljeba i žitarica kao i mlijeka i sira za po 0,4 odsto.

U odnosu na isti mjesec prošle godine cijene ulja i masti povećane su za 6,7 odsto, povrća za 3,9, voća za 3,5, mlijeka, sira i jaja za 1,1 odsto, hljeba i žitarica za 0,8 a mesa za 0,6 odsto.

Cijene za mart trebale bi biti objavljene sredinom aprila.

U Crnoj Gori je slobodno formiranje cijena pa i osnovnih namirnica, tako da Vlada nema velikih mogućnosti uticaja na tržište.

Bonus video: