MKI i Uprava za ugljovodonike poželjeli koncesionarima srećan rad

"Na sastanku će biti riječi o samom projektu, dizajnu bušotine, planiranim operacijama, mjerama sigurnosti i zaštiti životne sredine kako na postrojenju tako i u Luci Bar, kao i o mjerama za sprečavanje širenja virusa Covid-19", navodi se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija

5580 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Ilustracija, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za ugljovodonike poželjeli su konzorcijumu kompanija Eni i Novatek, koje danas počinju prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju, srećan rad, uz nadu da će to doprinijeti ekonomskom i ekološkom preporodu Crne Gore.

Online sastanak gdje će biti prisutni predstavnici koncesionara, podizvođači i predstavnici Uprave za ugljovodonike zajedno sa državnim sekretarom Markom Perunovićem, biće održan danas, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

"Tradicionalno, pred pocetak bušenja, održava se "PRE SPUD" meeting", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali sastanak se u praksi održava na postrojenju, ali, kako su kazali, ovog puta zbog pandemije i mjera sprečavanja širenja virusa Covid-19, biće održan online preko MS Teams-a.

"Na sastanku će biti riječi o samom projektu, dizajnu bušotine, planiranim operacijama, mjerama sigurnosti i zaštiti životne sredine kako na postrojenju tako i u Luci Bar, kao i o mjerama za sprečavanje širenja virusa Covid-19", navodi se u saopštenju MKI.

U saopštenju dodaju da su oncesionari u program sprečavanja širenja virusa ulozili preko 2.5 miliona eura.

"Istražno bušenje na dubini od 6.525 metara, u moru između Bara i Ulcinja, trajaće četiri i po do šest mjeseci", saopšteno je iz MKI.

Kazali su i da će se nakon toga će definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi četiri do šest godina od završetka prve bušotine.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek danas započinje prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni i Novatek potpisan je 2016. godine.

Bonus video: