Vanredna Skupština akcionara zakazana za 7. april

Luka Kotor dobija novu upravu

Na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara razrješenje aktuelnog i imenovanje novog odbora direktora

15746 pregleda 22 reakcija 10 komentar(a)
Korona kriza dovela firmu u tešku situaciju: Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Korona kriza dovela firmu u tešku situaciju: Luka Kotor, Foto: Siniša Luković

Vanredna Skupština akcionara Luke Kotor, čiji je većinski vlasnik Opština Kotor, zakazana je za 7. april, a na dnevnom redu je razrješenje aktuelnog i imenovanje novog odbora direktora. “Vijesti” imaju uvid u materijale za predstojeću sjednicu.

Na taj način aktuelna kotorska lokalna vlast koju čini koalicija Demokrate, Za budućnost Kotora i URA, smijeniće odbor direktora u kome su predstavnici DPS-a, partije koja je svoje kratkotrajno upravljanje opštinom od jula 2019. do izbora kraja avgusta prošle godine iskoristila da preko svojih predstavnika u organima upravljenja Lukom Kotor, preuzme kontrolu nad ovim do korona krize izuzetno profitabilnim preduzećem.

Aktuelna kotorska vlast na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem (Demokrate) sada se priprema da vrati upravljanje nad Lukom Kotor, pa su predstavnici većinskog vlasnika kompanije (Opština ima 57 odsto akcija), za novi Odbora direktora odredili ekonomistkinju Ljiljanu Popović Moškov (URA) koja će biti predsjednica Odbora, te kapetane druge plovidbe Branka Kovačevića (ZBK) i Mana Rebronju (Demokrate).

Po jednog svog predstavnika za Odbor direktora tek treba da predlože Fond PIO (17,5 odsto kapitala), najveći akcionar kompanije nakon Opštine i manjinski akcionari gdje, osim onih skrivenih iza kastodi računa, najveći broj akcija pojedinično posjeduje bivši lider SDP Ranko Krivokapić.

Na sjednici treba da se usvoji novi Statut kompanije koji se usaglašava sa aktuelnim Zakonom o privrednim društvima.

U aktuelnom Odboru su predsjednica Tatjana Stanovčić (predsjednica OO DPS-a Kotora), Ljubo Radović (DPS) kao predstavnici Opštine Kotor, Stanislava Subotić (DPS) ispred Fonda PIO i Radomir Rudanović u ime manjinksih akcionara.

Dividenda

Luka Kotor koja je do lani, kada je pandemija koronavirusa poharala svjetsku kruzing industruju, bila među najuspješinijim i najprofitabilnijim firmama u Boki, sada je u vrlo teškoj situaciji jer je njena osnovna djelatnost – pružanje lučkih usluga putničkim brodovima na kružnim turističkim krstrenjima, blokirana već duže od godinu dana.

Ova firma prošle godine skoro nije ostvarila nikakvu zaradu, jer je od 560 planiranih i očekivanih, prije „zatvaranje“ Crne Gore za kruzere, uspjela da primi samo devet malih kruzera, a brodovi se na rivu podno Starog grada nisu vratili ni do danas.

Uprkos tome i činjenici da su znali da će kriza sa kruzingom potrajati, predstavnici bivše kotorske DPS gradske uprave nisu marili da sačuvaju raspoloživi novac na računima firme, pa je u julu prošle godine Skupština akcionara glasovima većine predstavnika prusutnih akcionara, među kojima bivšeg predsjednika Opštine Željka Aprcovića (DPS) i Krivokapića, donijela odluku o raspodjeli dobiti iz 2019. godine u iznosu od 1,04 miliona eura. Po toj odluci je 60 odsto ostvarene dobiti isplaćeno kao dividenda akcionarima kompanije koja je već tada bila u problemima.

"Aprcović i Krivokapič tada su glasali za raspodjelu dobiti i isplatu dividende iako su znali u kakvom teškom položaju se Luka Kotor nalazi i kako je neizvjesna njena dalja tržišna perspektiva. Imenovanjem novog odbora direktora i menadžmenta doći ćemo u poziciju da dobijemo realno finansijsko stanje u kompaniji i da u skladu sa time, povlačimo poteze za njenu stabilizaciju, jer više od godinu nije prihodovala bukvalno ništa“, kazao je "Vijestima“ Jokić.

On je ukazao i da mu je „malo nelogično“ da se izmjene Statuta koje je pripremio odlazeći DPS-u bliski menadžment, usvajaju pred sam istek zakonskog roka da se on uskadi sa izmijenjenim Zakonom o privrednim društvima, iako je vremena za to bilo napretek od ljeta prošle godine.

Stoga će, kako je naglasio, predstavnici većinskog vlasnika Opštine preduzeti sve da se kroz novi Statut, novi Kolektivni ugovor i sistematizaciju u Luci Kotor koje je priremio odlazeći menadžment, ne "provuku" bilo kakve nove, moguće štetne posljedice za kompaniju.