Novi generalni sekretar i zamjenici

Mjesto generalnog sekretara pripašće Demokratama koje rukovode Skupštinom, dok će po jednog zamjenika dati URA i SNP

17971 pregleda 8 komentar(a)
Netransparentno trošenje novca: Jovićević, Foto: Luka Zeković
Netransparentno trošenje novca: Jovićević, Foto: Luka Zeković

Na sjednici Skupštine koja je zakazana za kraj ovog mjeseca sa tačkom “izbor i imenovanja” prema saznanjima “Vijesti” trebalo bi da se izaberu novi generalni sekretar parlamenta i njegovi zamjenici.

Mjesto generalnog sekretara pripašće Demokratama koje rukovode Skupštinom, dok će po jednog zamjenika dati URA i SNP.

Prema nezvaničnim informacija, još nije definisano ko će zamijeniti aktuelnog sekretara Aleksandra Jovićevića, dok su kandidati za zamjenike Lidija Grdinić ispred SNP-a i Milena Vuković Sekulović u ime pokreta URA.

Jovićeviću četvorogodišnji mandat ističe krajem ovog mjeseca i njegovom zamjeniku Mer­su­di­nu Gre­di­ću, dok četvorogodišnjim mandat drugoj zamjenici Mariji Mirjačić ističe krajem oktobra ove godine.

Jovićević je tu poziciju pokrivao u ime SD-a, Gredić ispred Bošnjačke stranke, a Mirjačićeva ispred DPS-a.

Poslovnikom parlamenta je definisano da generalnog sekretara imenuje i razrješava Skupština, na predlog predsjednika, na period od četiri godine. Jedna od najvažnijih nadležnosti generalnog sekretara, prema Poslovniku, jeste da je on naredbodavac za finansijsko i materijalno poslovanje Skupštine i službe Skupštine i da podnosi izvještaj o korišćenju sredstava Kolegijumu predsjednika u užem sastavu i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, na njihov zahtjev, a rukovodi i skupštinskom službom.

Prethodni parlamentarni saziv obilježilo je netransparentno upravljanje budžetom Skupštine, o čemu svjedoči podatak da za vrijeme mandata Jovićevića na sajtu parlamenta nije se mogao naći nijedan izvještaj o trošenju skupštinskog novca.

Odbor za ekonomiju u prethodnom sazivu, kojim je predsjedavao Predrag Sekulić(DPS), nijednom za četiri godine nije pozvao Jovićevića da podnese izvještaj o trošenju novca Skupštine.

Bonus video: