Novim direktorima ugovori na dvije godine da se dokažu

Državni sekretar napominje da je “zatečeno stanje u svim državnim preduzećima, agencijama i upravama alarmantno”, i da je “prosto neshvatljivo da dobar dio rukovodstva nije poštovao važeće zakone Crne Gore”

19870 pregleda 85 reakcija 14 komentar(a)
Smijenjenim rukovodstvima cilj da se onemogući osnovno funkcionisanje preduzeća: Radunović, Foto: MKI/gov.me
Smijenjenim rukovodstvima cilj da se onemogući osnovno funkcionisanje preduzeća: Radunović, Foto: MKI/gov.me

Sektor saobraćaja u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) u narednom periodu nastaviće sa smjenama u odborima državnih preduzeća i aktivno se uključiti u izbor izvršnih direktora, organizaciono restrukturiranje i finansijsku konsolidaciju preduzeća, potvrđeno je “Vijestima” iz tog resora.

Do sada su promijenjeni odbori iz sve četiri željezničke kompanije, gdje su i postavljeni vršioci dužnosti i za dio raspisani oglasi o izboru novih direktora, dok je u Aerodromima za sada samo smijenjen odbor direktora i postavljen novi, a za tu kompaniju je najavljen međunarodni oglas za izbor novog direktora.

Državni sekretar za saobraćaj Zoran Radunović saopštio je da će preporuka MKI upravama državnih kompanija biti da sa novim izvršnim direktorima, nakon sprovedenih konkursa, zaključe dvogodišnje ugovore, tokom kojeg perioda će imati priliku da se dokažu i ostvare mjerljive rezultate.

“Što se tiče odbora, savjeta i uprava u sektoru saobraćaja, stav i preporuka MKI je da se imenovanja vrše na period od godinu dana i da nema profesionalnog angažmana, što Zakon o privrednim društvima dozvoljava. Izbor izvršnog direktora će se obavljati, samo i jedino, na javnom konkursu, a menadžerski ugovori će biti oročeni na period od dvije godine. Nakon tog perioda, na osnovu ostvarenih rezultata poslovanja odbori će donositi odluke, uz saglasnost MKI, o produžetku saradnje na još dvije godine, što je zakonom dozvoljen mandat”, naveo je Radunović.

On je veoma bitnim naglasio i to “da u slučaju smjene ili otkaza novi rukovodioci nemaju pravo na otpremninu”.

“Zahtijevamo da sve aktivnosti u poslovanju, odluke, ugovori,... i svi ostali akti, budu javno dostupni i podložni kritičkom sudu, kao što su i naši u okviru Ministarstva. Opšti interes je stvaranje uspješnijih preduzeća, a osnovni preduslov za to, je izbor časnih i poštenih ljudi na rukovodećim pozicijama. Onda će oni zasigurno domaćinski i zakonito poslovati”, dodao je Radunović.

Državni sekretar napominje da je “zatečeno stanje u svim državnim preduzećima, agencijama i upravama alarmantno”, i da je “prosto neshvatljivo, da dobar dio rukovodstva nije poštovao važeće zakone Crne Gore”.

“Kršeni su zakonski akti o imenovanju odgovornih lica u odborima, zapošljavanju, sistematizaciji radnih mjesta, isplati zarada i obaveza prema državnom budžetu, finansijskom poslovanju, internoj reviziji, javnim nabavkama, državnoj pomoći itd. Odjeljenje za borbu protiv korupcije MKI prikuplja sve relevantne podatke, a neregularnosti u poslovanju i nepoštovanje zakonskih akata procesuirana prema tužilaštvu, te očekuje pokretanje postupaka protiv odgovornih lica”, istakao je Radunović.

Izuzetno složenu situaciju, kako je napomenuo, “dodatno komplikuje nedobronamjeran, nekolegijalan i prema državi nelojalan odnos dijela prethodnih rukovodilaca, koji donose odluke o blokadi računa drugih državnih preduzeća, pa i samog državnog budžeta, po osnovu međusobnih potraživanja”.

“Očigledno je smijenjenim rukovodstvima jedini cilj da se onemogući osnovno funkcionisanje preduzeća. Približava se veoma neizvjesna, ali za državu i njene građane, veoma značajna turistička sezona, a dobar dio preduzeća je apsolutno nepripremljen zbog neizvršenih infrastrukturnih investicija, održavanja i remonta. Nažalost, nagomilani su problemi i u ostalim privrednim subjektima saobraćajne djelatnosti, čija je egzistencijalna likvidnost ugrožena, posebno u drumskom saobraćaju”, zaključio je Radunović.

Bonus video: