Spajić: Dug prema osobama iz javne uprave koje su tužile državu 28,7 miliona eura

"Najveći dio tih troškova odnosi se na Ministarsvo unutrašnjih poslova, Ministartsvo odbrane i Upravu policije", rekao je Spajić

28932 pregleda 242 reakcija 35 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević
Spajić, Foto: Savo Prelević

Ukupan broj sudskih predmeta koji su službenici i namještenici zaposleni u ministarstvima i drugim organima državne uprave vodili za ostvarivanja svojih prava na rad od 2016. do 2020. godine iznosi 14.438, dok glavni dug prema tim osobama iznosi 28,7 miliona eura, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, odgovarajući na pitanje poslanice Zdenke Popović iz Demokratske Crne Gore (DCG).

"Najveći dio tih troškova odnosi se na Ministarsvo unutrašnjih poslova, Ministartsvo odbrane i Upravu policije", rekao je Spajić.

Popović je kazala da ti podaci pokazuju da kako se neodgovorno i nedomaćinski trošio novac građana Crne Gore, zbog kršenja prava radnika koji se odnose na plate, prevoz, prekovremeni rad...

Spajić je odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokra Borisa Mugoše kazao da ovogodišnjim budžetom nije predviđeno formiranje Alimentacionog fonda, ali da se nada da će nekim sledećim ta stavka biti implementirana kroz budžet.

Spajić je kazao da će izdaci na dječije dodatke godišnje koštati budžet oko 16 miliona eura, čime će biti obuhvaćeno 44 hiljade djece.

"Za obezbijeđivanje besplatnih udžbenika potrošićemo oko četiri miliona godišnje. Oko tri i po miliona eura će budžet koštati staračke naknade", rekao je Spajić i dodao da će jednokratne uplate na penzije koje su manje od 222 eura koštati oko dva i po miliona eura, te da planiraju još takvih uplata.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović je upitao Spajića zbog čega njegovo ministarstvo na "očigledan način krši Zakon i Ustav" prilikom primjene privremenog finansiranja, a slične zamjerke je imao i poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Spajić je odgovorio da nisu prekoračili zakonski okvir kojim se potrošačkim jedinicama odobrava jedna dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

On je kazao da je od od 2006. godine uložene 1,08 milijardi eura u infrastrukturne projekte u Crnoj Gori.

"Od tog novca gotovo nijedan infrastruknurni projekat nije urađen, osim auto-puta koji nas vodi iz nigdje u nigdje", kazao je Spajić, odgovarajući na pitanje poslanika Predraga Sekulića.

Bonus video: