AmCham: Izmjene poreske politike imaju izuzetno negativan uticaj na poslovni ambijent

„Čak 61 odsto kompanija članica je u našem Izvještaju ocijenilo transparentnost procesa donošenja odluka u poreskoj oblasti kao lošu ili veoma lošu. Zbog toga smo ukazali na potrebu unapređenja komunikacije u vezi poreske politike, a sve u cilju postizanja predvidljivosti kao važnog faktora poslovanja“, navodi se u saopštenju

6012 pregleda 2 komentar(a)
Krivokapić na događaju "Otvoreno sa premijerom" na kome je glavni gost bio predsjednik Vlade, a na kome je AmCham predstavila Izvještaj o poslovnom ambijentu za 2019-2020 godinu, Foto: Američka privredna komora u Crnoj Gori
Krivokapić na događaju "Otvoreno sa premijerom" na kome je glavni gost bio predsjednik Vlade, a na kome je AmCham predstavila Izvještaj o poslovnom ambijentu za 2019-2020 godinu, Foto: Američka privredna komora u Crnoj Gori

Pravovremeno uključivanje i konsultovanje biznis zajednice prilikom izmjena poreske politike dovelo bi do toga da predviđene mjere budu primjenljivije u praksi, pa bi i pozitivni efekti na budžet Crne Gore bili izvjesniji, poručili su iz Američke provredne komore (AmCham).

Oni su istakli da način donošenja novih politika u oblasti poreza predviđenih Nacrtom budžeta za ovu godinu nije u skladu sa osnovnim načelima predvidljivosti i planiranja poslovanja koje AmCham Montenegro zagovara, a za koje su dobili podršku premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

“Smatramo da ministarstvo nadležno za oblast poreske politike ne treba da nastavi sa lošom praksom donošenja politika bez uključenosti biznis zajednice koje na nju utiču, a posredno i na sve crnogorske građane”, dodaje se u saopštenju.

Iz AmCham su povodom Nacrta budžeta za ovu godinu, obratili Krivokapiću i Spajiću kako bi ukazali na važnost predvidljive poreske politike i inicirali sastanak na kome bi prodiskutovali ključne preporuke iz AmCham Izvještaja o poslovnom ambijentu za period 2019-2020.

Oni su poručili da je za zadržavanje postojećih renomirananih investitora i privlačenje novih neophodan siguran, transparentan i predvidljiv poslovni ambijent.

„Čak 61 odsto kompanija članica je u našem Izvještaju ocijenilo transparentnost procesa donošenja odluka u poreskoj oblasti kao lošu ili veoma lošu. Zbog toga smo ukazali na potrebu unapređenja komunikacije u vezi poreske politike, a sve u cilju postizanja predvidljivosti kao važnog faktora poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Iz AmCham su kazali da česte izmjene sistema oporezivanja i poreskih stopa unose nesigurnost, nepredvidivost i dodatne troškove, te destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru.

„Zato, izmjene poreske politike koje treba da otpočnu sa primjenom od sredine fiskalne godine, i to bez najave i konsultacija, imaju izuzetno negativan uticaj na poslovni ambijent, budući da su sve kompanije već odavno usvojile svoje planove poslovanja za ovu godinu“, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali iz AmCham, treba imati u vidu da se ove izmjene dešavaju u godini trajanja pandemije COVID-19 u kojoj kompanije ostvaruju značajan pad prihoda od poslovanja, te su primorane na racionalizaciju svih troškova, što u krajnjem ishodu utiče na smanjenje nivoa ukupne potrošnje.

Upravo zbog toga, bilo koja mjera koja dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga, te smanjenja kupovne moći stanovništva, kakva je povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, te samim tim smanjenja poreskog obuhvata, i u krajnjem budžetskih prihoda.

“Na taj način se ne povećavaju budžetski prihodi, o čemu postoje i primjeri iz nedavne prošlosti iz naše zemlje kada su slične mjere donošene, ali i korigovane nakon određenog vremenskog perioda”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: