Tivat: Za vrijeme DPS vlasti prihodovano nepunih 16 miliona

Preliminarni podaci o ostvarenju budžeta Opštine Tivat za 2020. pokazuju koliki je uticaj krize uzrokovane koronavirusom, ali i koliko se bivša lokalna uprava rasipnički odnosila prema gradskim finansijama

9198 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat

Prošlogodišnji budžet Opštine Tivat realizovan je u iznosu od 15.951.042 eura, što je 83,7 odsto od rebalansom budžeta za 2020. ukupnog planiranog iznosa prihoda gradske kase od 19.056.400 eura.

To su preliminarni podaci koje je u godišnjem izvještaju o radu predsjednika Opštine i radu organa i službi lokalne uprave za 2020. iznio aktuelni tivatski gradonačelnik Željko Komnenović (Narod pobjeđuje).

Ovaj izvještaj se, u najvećoj mjeri, odnosi na rad bivše DPS-SD-HGI gradske uprave jer je Komnenović u fotelji gradonačelnika tek 16. oktobra prošle godine zamijenio razriješenog Sinišu Kusovca (DPS).

Kada je aktuelna koalicija sredinom oktobra preuzela vlast, na računu Opštine zatekla je nepunih 67 hiljada eura, neplaćene dugove i dospjele obaveze Opštine od 3.504.330 eura, minus na overdraft kreditu kod Prve banke u iznosu od 147.488 eura, te preko 1,5 miliona eura raznih neplaćenih računa i potraživanja po ladicama Sekretarijata za finansije, a koji uopšte nisu ni bili uneseni u sistem trezora Opštine

Iz brojki koje se odnose na ostvarenje budžeta, vidi se koliko je ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom teško pogodila Tivat, ali i još više koliko se bivša gradska uprava sa Kusovcem na čelu nedgovorno i rasipnički odnosila prema gradskim finansijama, čak i u takvoj godini krize - vjerovatno motivisana činjenicom da je 2020. bila izborna godina i na opštinskom, i na državnom nivou.

Koliko je stanje loše, pokazuje i podatak da je nova gradska uprava koju nakon izbora 30. avgusta čini koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat, morala da nakon preuzimanja vlasti, odmah napravi rebalans budžeta koji je sa 23,56 miliona eura koliko ga je planirala bivša DPS-om predvođena opštinska vlast, smanjen na nešto preko 19 miliona eura.

Čak i tako redukovani obim prihoda nije ostvaren jer je gradska kasa Tivta lani ostvarila nepunih 16 miliona eura ukupnih primitaka i to sa sve “prenesenim prihodima“ iz ranijih godina od oko 1,9 miliona eura koliko Opština formalno ima na svom računu u stečajem pogođenoj Atlas banci iako je taj novac praktično izgubljen, te sa dva miliona eura kratkoročnog kredita koje je Kusovac lani odmah na početku godine uzeo u Prvoj banci.

Kada je aktuelna NP-BF-GB kolaiicija sredinom oktobra preuzela vlast, na računu Opštine zatekla je samo nepunih 67 hiljada eura, neplaćene dugove i dospjele obaveze Opštine od 3.504.330 eura, minus na overdraft kreditu kod Prve banke u iznosu od 147.488 eura, te preko 1,5 miliona eura raznih neplaćenih računa i potraživanja raznih povjerilaca po ladicama Sekretarijata za finansije, a koji uopšte nisu ni bili uneseni u sistem trezora Opštine.

Kako se tokom DPS uprave grada gazdovalo opštinskim novcem, pored ostaloga pokazuje i činjenica da je Kusovčeva administracija na redovne troškove Opštine lani spiskala 904 hiljade eura koliko joj je krajem 2019. uplatila Vlada od novca koje je državi prethodno uplatila kompanija Luštica development, iako su ta sredstva bila strogo namjenska - za gradnju MR2 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima.

Iako je prethodno nenamjenski potrošio sav taj novac na redovno poslovanje Opštine, Kusovac je nakon što je DPS izgubio izbore, u posljednjim danima svog mandata potpisao ugovor sa izvođačem radova o gradnji te saobraćajnice ukupne vrijednosti 1,15 miiliona eura, kako bi novoj gradskoj vlasti NP-BF-GB, ostavio još i težu finansijku situaciju.

Nova vlast je potom sa odabranim izvođačem morala da se dogovara o višemjesečnom odlaganju početka radova dok se stanje u gradskoj kasi ne popravi, a što se desilo tek nedavno kada je Opštini Tivat Vlada dala zeleno svjetlo za novo dugoročno kreditno zaduženje kod Crnogorske komercijalne banke u iznosu od tri miliona eura.

Veći dio tog novca biće potrošen na plaćanje ekspropijacije za od strane bivše gradske uprave uzurpiranu privatnu zemlju mještana Krtola na lokalitetu Klačina gdje je u međuvremenu izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor, kao i za plaćanje dospjelih a neizmirenih obaveza bivše gradske uprave za više, mahom predizbornih, investicija u lokalnu komunalnu infrastrukturu, poput gradnje objekta Dnevog centra za djecu sa posebnim potrebama na Seljanovu, kružnih tokova na Jadranskoj magistrali, prve faze uređenja obale na Belanima, igrališta u Donjoj Lastvi...

Što se rashoda tiče, Opština Tivat je u toku 2020. potrošila ukupno 13.674.786 eura što je 71,76 odsto rebalanskom budžeta planiranih ukupnih izdataka.

Bonus video: