Aerodromima potvrđeno da se naplate iz budžeta

Protiv rješenja Privrednog suda, u koje “Vijesti” imaju uvid nije dozvoljen prigovor

20258 pregleda 31 reakcija 8 komentar(a)
ACG naplatili od MA prošle godine 15 miliona: Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
ACG naplatili od MA prošle godine 15 miliona: Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević

Privredni sud je prošlog četvrtka svojim rješenjem potvrdio da javni izvršitelj Aleksandar Bošković pokrene proceduru naplate 9,3 miliona eura iz državnog budžeta u korist Aerodroma Crne Gore, a po osnovu duga nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA).

Protiv rješenja Privrednog suda, u koje “Vijesti” imaju uvid nije dozvoljen prigovor.

Ovaj novac su ACG dobili na osnovu ranijih pravosnažnih presuda koje su donijete u sudskom sporu koji je ovo državno preduzeće vodilo protiv MA čiji su avioni prizemljeni od kraja prošle godine. Na osnovu tih pravosnažnih sudskih presuda je Bošković na predlog Aerodroma donio rješenje o pokretanju naplate.

Privredni sud se u svom rješenju pozvao i na sličnu praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i na zakon o izvršenju i obezbjeđenju.

Direktor ACG Danilo Orlandić 24. februara ove godine uputio je dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću od kojeg je tražio sastanak kako bi se našao model da se ovaj novac isplati, a da se ne izvrši prinudna naplata.

Dopis Spajiću direktor ACG je istog dana uputio i ministru za kapitalne investicije Mladenu Bojaniću na upoznavanje.

Sastanak predstavnika Vlade sa Orlandićem do danas nije održan.

ACG su u potpunom vlasništvu Vlade, koja je sredinom marta smijenila dosadašnji odbor direktora i postavila novi.

Novi bord kako je najavljeno treba da raspise međunarodni javni oglas za angažovanje novog direktora čijim izborom će Orlandiću prestati mandat.

Novi odbor direktora može i ranije smijeniti Orlandića uz zakonski osnov i na njegovo mjestu postaviti vršioca dužnosti iz sadašnjeg menadžmenta do izbora novog direktora.

Posebnim lex specialisom za MA utvrđeno je ukupno dugovanje prema ACG u iznosu od 32 miliona eura. Primjena ovog zakona je stopirana nakon mšljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

Orlandić je Spajića u dopisu obavijestio da je od utvrđenog duga definisanog u lex specialisu Aerodromima prošle godine uplaćeno 15 miliona eura od čega su 10 miliona vratili u državni budžet po osnovu utvrđene dobiti za poslovnu 2019. godinu, dok preostali dug iznosi 17 miliona eura.

“Tim povodom ACG su podnijeli javnom izvršitelju predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave nakon čega je javni izvršitelj donio rješenje o izvršenju protiv MA kojim je odredi izvršenje na iznos od 9,41 milion eura.

Protiv tog rješenja je država Crna Gora, koju zastupa zaštitnik imovinsko-pravni interesa, izjavila prigovor Privrednom sudu i zahtjev za otklanjanje nepravilnosti, ali su i jedno i drugo odbijeni.

Kad je u pitanju prigovor protiv rješenja o izvršenju Privredni sud ga je 8. februara odbacio kao nedozvoljen, dok je zahtjev za otklanjanje nepravilnosti odbijen kao neosnovan rješenjem Privrednog suda od 9. februara ove godine”, navodi Orlandić u dopisu Spajiću.

ACG je nakon toga, piše u dopisu, 22. februara podnio predlog o prenosu potraživanja shodno članu 113 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, a javni izvršitelj je donio tog dana zaključak o prenosu potraživanja na izvršnog povjerioca (Aerodrome).

MKI: Treba poštovati odluke Privrednog suda

Iz Ministarstva kapitalnih investicija na pitanje “Vijesti” koji je njihov stav u vezi slučaja naplate 9,3 miliona eura odgovoreno da treba poštovati sve odluke koje Privredni sud donese u sporu između dvije kompanije.

“Podržavamo napore svih institucija, posebno Ministarstva finansija, da nađu optimalan model za rješavanje ovoga problema”, kazali su iz MKI.

“Vijesti” čekaju odgovor iz Spajićevog resora u vezi ovog slučaja.

Bonus video: