TO Kolašin: Sezona bila uspješna uprkos koroni

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju, zadovoljni smo zimskom turističkom sezonom. Najveći broj noćenja su ostvarili gosti iz Crne Gore i Albanije, zatim gosti iz zemalja regiona, te Rusije. Iako je sezona procentualno približno slična ranijim godinama, ovu zimu ipak treba istaći kao uspješnu zbog brojnih izazova uslovljenih epidemiološkom situacijom", saopštio je direktor TO Aleksandar Vlahović

3654 pregleda 44 reakcija 3 komentar(a)
Zadovoljni posjetom: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zadovoljni posjetom: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 31.03.2021. 10:12h

Tokom januara i februara, u Kolašinu je, prema podacima Turističke organizacije (TO), ostvareno više od 20.000 registrovanih noćenja.

To, je kako kažu, svega 10 odsto manje u odnosu na isti period prije dvije godine “kada je bilo dovoljno snijega na skijalištima”.

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju, zadovoljni smo zimskom turističkom sezonom. Najveći broj noćenja su ostvarili gosti iz Crne Gore i Albanije, zatim gosti iz zemalja regiona, te Rusije. Iako je sezona procentualno približno slična ranijim godinama, ovu zimu ipak treba istaći kao uspješnu zbog brojnih izazova uslovljenih epidemiološkom situacijom. Period novogodišnjih i božićnih praznika kada se generiše i najveći broj noćenja i prihoda u gradu je bio skoro pa bez gostiju jer su na snazi bile mjere koje su značajno ograničavale putovanja i posjete zimskim centrima. Tako je, u stvari, zimska sezona počela tek 10. januara”, saopštio je direktor TO Aleksandar Vlahović.

On podsjeća da ove godine nije otvoren jedan od najvećih hotela u gradu - “Four Points by Sheraton”, “koji sa svojim kapacitetom od približno 150 gostiju generiše značajan broj noćenja”.

“Iako je sama registracija noćenja, kao i registracija smještaja podignuta na značajno veći nivo nego što je to bio slučaj ranijih godina, i dalje je prisutan problem nedostatka turističkog inspektora u gradu. Kao što smo do sada mnogo puta saopštili, TO nema zakonskih mogućnosti kontrole, već je za rad i angažovanje turističkog inspektora nadležna Opština. Inspektor je angažovan tek sredinom februara. Neophodan je kontinuitet u radu inspektora tokom cijele godine”, rekao je Vlahović.

Inspektor je, objašnjava on, neophodan ne samo kada je riječ o kontroli registracije smještaja i plaćanje boravišne takse, već i rada turističkih vodiča, izdavanje ski opreme, organizovanje izleta…

Iz TO kažu da će fokus priprema za ljetnju turističku sezonu biti na gostima iz Crne Gore i zemalja regiona.

Bonus video: