Krivokapić predstavio pet prioritetnih oblasti: Od vladavine prava do digitalne transformacije

Krivokapić se na početku izvinio medijima zbog onlajn obraćanja, na koje su se, kaže odlučili zbog poštovanja epidemioloških mjera

72151 pregleda 270 reakcija 48 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Printscreen YouTube
Krivokapić, Foto: Printscreen YouTube

Vlada je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu u predviđenom vremenskom periodu, kazao je premijer Zdravko Krivokapić na pres konferenciji.

Krivokapić se na početku izvinio medijima zbog onlajn obraćanja, na koje su se, kaže odlučili zbog poštovanja epidemioloških mjera.

Usvojen je Program rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu i Program pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji do 2023. godine.

Naveo je da je Program rada rađen po potpuno drugačijoj metodologiji i da su se opredijelili da imaju pet prioritetnih oblasti, a da je šesta u korelaciji sa nastojanjem da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU.

"Program je rađen drugačije od prethodnih jer ima dva elementa - jedan je ciljni dio kako bismo mogli da pratimo realizaciju ciljeva, a drugi je transparentnost", - naveo je Krivokapić.

Prva prioritetna oblast je, kako je rekao, vladavina prava i društvo jednakih šansi.

- To je opredjeljenje Vlade da se posveti ključnim elementu koji je uvijek problematičan, a odnosi se na poglavlje 23 i 24. Želimo da uključimo sve grupe koje nijesu dovoljno afirmisane - naveo je on.

Druga prioritetna oblast su zdrave finansije i ekonomski razvoj.

"Ova Vlada je krenula putem ozdravljenja finansija i poboljšanja ekonomskog razvoja koji je do sada bio oslonjen najčešće samo na jednu oblast - turizam", istakao je Krivokapić.

Treća oblast je, kako je rekao Krivokapić, zdravlje i zdrava životna sredina, a četvrta na obrazovanje i društvo znanja.

"To je stub bez koga ne možemo da budemo konkurenti", naveo je Krivokapić.

Peta prioritetna oblast je digitalna transformacija.

Deficit budžeta tri odsto

Krivokapić je rekao da će deficit budžeta iznositi "svega tri odsto" i da je on u jednom dijelu restriktivan.

Ukazao je i na manjkavosti prethodne Vlade i kao primjer istakao da je u budžetu

- Deficit ove godine će iznositi samo 3 odsto, zato je on u jednom dijelu restiktivan - naveo je Krivokapić.

Premijer je istakao, kako je rekao, manjkavosti koje su potekle od prethodne Vlade - 100 miliona eura od prodaje Aerodroma koje su oni isključili iz budžeta.

"Nametnuli su nam 80 miliona ugovorenih obaveza iz prethodnog perioda, željeli su da se Budvi revanširaju i da 30 miliona koje je država platila, terete opštinu automatski. Mi smo napravili proces da bi svi mogli da prežive", rekao je Krivokapić.

Kad je riječ o kapitalnom budžetu, on je bio neravnomjerno raspoređen kad su u pitanju investicije po glavi stanovnika, kaže premijer.

"Za sve što ne bude urađeno neko će da daje obrazloženje zašto to nije urađeno", kaže prvi čovjek Vlade Crne Gore, navodeći da su fokusirani na rezultate.

Bonus video: