Peković i Šarić od Mediterana u minusu pola miliona

Loš poslovni rezultat prošle godine ostvarila je i kompanija “Spencer& Hill“ na koju je u katastru uknjižen hotel “Maestral“. Ukupni gubitak koji se godinama gomila dostigao je 4,1 milion eura

22982 pregleda 49 reakcija 13 komentar(a)
Akva park u hotelu Mediteran, Foto: Vuk Lajović
Akva park u hotelu Mediteran, Foto: Vuk Lajović

Proslavljeni košarkaš Nikola Peković i njegov vjenčani kum i poslovni partner Duško Šarić prošle godine ostvarili su gubitak od 569 hiljada eura gazdujući bečićkim hotelom “Mediteran“.

To piše u finansijskom iskazu koji je Upravi prihoda Crne Gore dostavila njihova ortačka kompanija “Spencer & Hill Team“.

Da je korona kriza očigledno uticala na loše poslovanje i ove hotelske kompanije, potvrđuje i podatak da je “Spencer & Hill Team“ 2019. imala odličan poslovne rezultate, zaradivši 737 hiljada, dok je 2018. zarada bila 893.436 eura od upravljanja elitnim hotelskim kompleksom.

Kako stoji u finanijskom iskazu, prošle godine Pekovićeva i Šarićeva kompanija je prihodovala 1,7 miliona eura, što je tri puta manje nego u sezoni 2019. Imovina kompanije je 4,9 miliona eura.

Loš poslovni rezultata prošle godine ostvarila je i Pekovićeva kompanija “Spencer& Hill“ na koju je u katastru uknjižen hotel “Maestral“.

Kako piše u finanijskom iskazu, Pekovićeva kompanija je ostvarila gubitak od čak 1,6 miliona eura, čime je ukupni gubitak koji se godinama gomila dostigao 4,1 milion eura. Imovina firme je sada procijenjena na 20,7 miliona eura.

Nekadašnji NBA košarkaš, aktuleni tim menadžer košarkaške reprezentacije Crne Gore je prije četiri godine trgovao bečićki hotel za osam i po miliona eura. Krajem jula 2017, Peković je potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su srpski mediji povezivali sa Darkom Šarićem, pravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Da mu se “Mediteran“ dopao, bilo je jasno prije četiri i po godine, kada je Peković upravo u ovom hotelu organizoavo gala vjenčanje, a vjenčani kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić.

Prethodno, Peković je postao vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog “Top Hilla“ i kotorskog “Maximusa“, koje je takođe, po sopstvenom priznaju kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale bio uveden stečaj.

Peković i Šarić očekuju da dobiju saglasnost od Opštine Budva da na mjestu akva parka i garaže u okviru hotelskog kompleksa “Mediteran” izgrade hotel sa pet zvjezdica.

Pekovićeva firma je još u avgustu 2019. podnijela zahtjev, te priložila izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila da izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje su trebale da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana“ i “Splendida”. Firma je smanjila za petinu kapacitete, pa budući hotel bi trebalo da ima devet spratova u dvjema zgradama koje povezuje stakleni most. Međutim, problem je ispao što bi novi hotel trebalo da se gradi na potoku koji je u vlasništvu Opštine, zbog čega zeleno svjetlo treba da da lokalni parlament. Međutim, godinu i po odluka se nije našla na dnevnom redu Skupštine opštine Budva.

U minusu i “Top Hill”

I Pekovićeva firma “Top Hill”, vlasnik najpopularnijih diskoteka na ovom dijelu Jadrana, istoimene otvorene diskoteke na brdu iznad Budve i kotorskog Maximusa, prošle godine poslovala je u minusu od 217 hiljada eura.

Pandemija koronavirsa je uticala da “Top Hill” koji je godinama unazad bio prepoznat kao centar zabave, u kom su tokom ljetnje sezone nastupale muzičke zvijezde iz regiona i s evropske DJ scene, minule sezone bude pod katancem.

Peković, koji se formalno u Centralnom registru privrednih subjekata ne vodi kao vlasnik firme “Top Hill“, već kompanija “Domino investment“ sa Maršalskih ostrva, prije tri i po godine priznao je u jednom od intervjua srbijanskim medijima, da on stoji iza ove budvanske firme, navodeći da je kupio na licitaciji, jer je bila u stečaju.

A da je prošla godina bila najgora u poslovanju ove kompanije, potvrđuje i to što su joj prihodi bili svega 25 hiljada eura, dok je 2019. prihodovala čak 1,2 miliona eura.

Pekovićeve diskoteke su 2018. uspjele da ostvare pozitivan poslovni rezultat od 18.242 eura, 2017. je zarada bila duplo veća, dok su 2016. i 2015. bile berićetne za ovu firmu, jer je zaradila 214.841, odnosno 349 hiljada eura.

Bonus video: