Projekti započetu u Ski-centru Kolašin 1600 moraju se završiti

U aprilu ili maju očekuje se i probijanje tunela Klisura, dijela puta od Jezerina do Lubnica

6847 pregleda 23 reakcija 12 komentar(a)
Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta Crne Gore
Ski-centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta Crne Gore

Vlada će uložiti maksimalne napore kako bi započeti projekti na državnom Ski-centru Kolašin 1600 bili realizovani “u realnim rokovima u odnosu na novonastale okolnosti”.

To je, odgovarajući na poslaničko pitanje Vladimira Martinovića iz Demokrata kazao ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

On je rekao da “u situaciji globalno izraženih posljedica pandemije, projekte za relizaciju treba pažljivo izabrati”. Takođe, najavio je da “započeti projekti moraju biti završeni, kako bi se što prije stvorili preduslovi za ekonomsku valorizaciju investiranih sredstava”.

Bojanić je podsjetio da je u prvu fazu izgradnje državnog Ski-centra Kolašin 1600 uloženo skoro 23 miliona eura.

“U toku su aktivnosti na izgradnji dodatnih pratećih ski staza, kao i nove žičare K7, koja će povezivati dva kolašinska ski centra. Projekat izgradnje zičare K7 realizuje se po principu ‘projektuj i izgradi’. Uprava javnih radova je nakon završenih procedura javnog nadmetanja zaključila ugovor sa obrađivačem tehničke dokumentacije i izvođenjem radova, konzorcijumom ‘Doppeimayr - Kolašin’“, kazao je Bojanić, pozivajući se na informacije dobijene iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Vrijednost tog posla je, objasnio je on, skoro devet milona eura. Kako je kazao “do sada su sprovedene aktivnosti na izradi i reviziji idejnog rješenja i glavnog projekta”.

Prema njegovim riječima, dinamika izvođenja preostalih radova i završetak izgradnje žičare uslovljena je završetkom eksproprijacije, kao i dinamikom obezbjeđenja sredstava kroz Zakon o budžetu. Naredna faza na državnom skijalištu, kazao je, podrazumijevaće obezbjeđivanje vještačkog osnježavanja staza.

“Izrađeno je idejno rješenje vodovodnog sistema kojim se obezbjeđuju potrebne količine vode za piće, sanitarne potrebe, protivpožarnu zaštitu i osnježavanje ski staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450“. Obaveza Opštine je da, u saradnji sa nadležnim institucijama, dostavi projektni zadatak. Na osnovu njega Uprava javnih radova pokrenuće aktivnosti na raspisivanju javnih nadmetanja za izbor obrađivača i revidenta projektne dokumentacije, kao i izvođača radova i vršioca stručnog nadzora. Dalje aktivnosti na realizaciji projekta zavise od obezbjeđenja potrebne dokumentacije od strane Opštine”, objasnio je Bojanić.

On je, takođe odgovarajući na pitanje Martinovića, kazao i da će uskoro biti nastavljeni radovi i na izgradnje garaže za potrebe skijališta.

Martinovića je interesovala i dinamika radova na rekonstrukciji puta od Jezerina do Lubnica, za koji je novi rok završtek radova 8. decembar ove godine. Bojanić je rekao da se u aprilu ili maju očekuje probijanje tunela Klisura, koji je dio te saobraćajnice. Nakon toga, počelo bi i betoniranje sekundarne podloge sa obje strane tunela. Realizacija tog projekta počela je 2017. godine, ali je zbog obilne količine podzemnih voda došlo do izmjene projektne dokumentacije i obustavljanja radova.

Ministar je podsjetio da je rekonstrukcija tog puta, dužine 14,4 km, podijeljena u četiri faze.

“Do sada je u Lubnicama probijena kompletna trasa i završeni svi zemljani radovi do nivoa ‘posteljice’, te završeni radovi na izgradnji galerije i potpornih zidova. U Jelovici su završeni zemljani radovi i na 2,8 kilometru urađen prvi sloj tamponske podloge. Probijeno je 2,754 metara tunela, urađena hidroizolacija i sekundarna betonska obloga na 1.000 metara. U Jezerinama su završeni svi radovi na proboju trase i izradi potpornih zidova, te asfaltiranje jednog sloja na potezu raskrsnica za Ski-centar Kolašin 1450”, rekao je Bojanić.

U aprilu je planiran početak radova na kolovoznoj konstrukciji na dionicama Lubnice i Jelovica.

Bonus video: