ispred zgrade vlade

U petak protest penzionera KAP-a: Odlučivaće o radikalizaciji protesta

“Više puta smo se obraćali poslaničkim klubovima i predstavnicima Vlade u susret usvajanja budžeta da vidimo šta je sa našim parama, po osnovu Zakona o budžetu iz 2016. godine u visini od 5,45 miliona eura. Njihov odnos prema penzionerima i ovim pljačkama koje su sprovedene nad nama smo doživjeli kao veliko iznenađenje, maltene nevjerovatno”, rekao je Raković

6971 pregleda 15 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda i razmotriti radikalizaciju protesta.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom, odnosno nošenjem maske i socijalne distance.

Raković je kazao da će penzioneri na sjutrašnjem zboru odlučiti o daljim potezima, odnosno o radikalizaciji protesta, s obzirom na to da su smatrali da će nova vladajuća većina da riješi njihove zahtjeve kroz institucije sistema, ali da se to nije desilo.

“Više puta smo se obraćali poslaničkim klubovima i predstavnicima Vlade u susret usvajanja budžeta da vidimo šta je sa našim parama, po osnovu Zakona o budžetu iz 2016. godine u visini od 5,45 miliona eura. Njihov odnos prema penzionerima i ovim pljačkama koje su sprovedene nad nama smo doživjeli kao veliko iznenađenje, maltene nevjerovatno”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je naveo da je nova vlast brzo zaboravila podršku jednog velikog broja penzionera njihovih “do juče” opozicionih aktivnosti.

“Da smo radikalizovali jedan naš protest, pa da je poginuo jedan penzioner svi bi ga nosili na duši, ali smo konstatovali da nas je do danas 30 manje i da vrijeme ne radi za nas. Vi iz Skupštine i Vlade nas svojim odnosom prema našem problemu gurate u radikalizaciju, što je neminovnost i to planiramo ispred Skupštine i Vlade u narednom periodu”, dodao je Raković.

Raković je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako tvrdi, pripadaju po pravdi i zakonu.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.