centralna banka crne gore

Blokirani računi Instituta Igalo i Montenegro bonusa

Institut “Simo Milošević” u blokadi zbog neplaćenih 295,21 hiljadu eura, iako je nedavno dobio kredit od IRF-a

31443 pregleda 56 reakcija 13 komentar(a)
IRF im dao kredit od dva miliona krajem februara: Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
IRF im dao kredit od dva miliona krajem februara: Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić

Račun Instituta “Simo Milošević” u Igalu blokiran je zbog duga od 295,21 hiljadu eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG) koja je juče objavila novi spisak preduzeća sa blokiranim računima sa presjekom na posljednji dan marta.

Podaci pokazuju da je račun Instituta blokiran 23. marta, što je nepuni mjesec nakon što mu je Investiciono-razvojni fond (IRF) 26. februara odobrio dugoročni kredit za obrtna sredstva u iznosu od dva miliona eura.

Ugovorom, koji su potpisale izvršna direktorica IRF-a Irena Radović i v. d. izvršne direktorice Instituta Marina Delić, predviđeno je izmirenje zaostalih plata zaposlenima, izmirenje zaostalih dugova prema dobavljačima i završetak pripreme za otvaranje druge faze Instituta.

“Isplatom ovog kredita stvoriće se neophodne pretpostavke za održavanje likvidnosti i adekvatnu pripremu sezone, za koju se očekuje da će biti na nivou koji će omogućiti nastavak uspješnog poslovanja Instituta kao što je to bio slučaj prije pojave pandemije”, saopšteno je iz IRF-a nakon potpisivanja ugovora.

Na novom spisku CBCG nalazi se i državni Montenegro bonus kome je račun blokiran od 21. marta ove godine zbog neizmirenih 1,27 miliona eura, dok je zbog duga od 7.000 eura blokiran račun nikšićke Gimnazije.

Nakon blokade od mjesec odblokirani su računi “Jadranskog sajma” koji je bio u blokadi zbog 10 eura, zatim preduzeća “Komunalne djelatnosti” iz Šavnika koji je dugovao 1.450 eura, kao i beranske Agencije za izgradnju i razvoja zbog duga od 52,27 hiljada eura.

Iz blokade je izašla i Lutrija Crne Gore koja je dugovala 1.470 eura.

Na novom spisku CBCG našlo se ukupno 19.063 kompanije, dok je na kraju februara bilo 19.033. kompanije.

Preporučujemo za Vas