Nagrade za Okov, CGES, Amplitudo, NLB banku, Jugopetrol i Slavoljuba Popadića

Odborom je predsjedavao profesor sa Ekonomskog fakulteta Milan Lakićević, a članovi su bili: potpredsjednica PKCG Nina Drakić, izvršni direktor Mercator-CG Ivan Karadžić, izvršna direktorica Budvanske rivijere Katarina Kaženegra, samostalna savjetnica Uprave prihoda Biljana Jelić, izvršni direktor kompanije Stadion Vojin Žugić i predsjednik firme Financial Solutions Milorada Katnić

4221 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Odbor za dodjelu nagrada Privredne komore Crne Gore (PKCG) odlučio je da laureati za 2020. godinu budu: za uspješno poslovanje kompanije Okov i Crnogorsko elektroprenosni sistem (CGES), za društvenu odgovornost NLB Banka i Jugopetrol, za inovativnost kompanija Amplitudo, te za unapređenje menadžmenta Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, saopteno je iz PKCG.

U obrazloženju navode da se kompanij kompanija Okov snažno razvija kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu te da su Crnoj Gori su proširili prostorne kapacitete i asortiman ponude, unaprijedili poslovanje putem web platforme, povećall broj zaposlenih radnika.

"Na medunarodnom tržištu proširili su poslovanje otvaranjem tržnog centra površine preko 6.500 m2na Novom Beogradu, a uskoro otvaraju sličan objekat u Čačku koji će se prostirati na preko 3.000 m2. Kompanija puno polaže na društvenoodgovorno poslovanje kontinuirano pomažući pojedince, privredne subjekte i NVO sektor", naveli su iz PKCG.

Za CGES su kazali da su tokom prethodne godine ,i pored ekonomske krize, ostvarili značajan rast u svim sferama poslovanja i, sudeći po preliminarnim pokazateljima, najbolje rezultate od osnivanja.

"Preliminarni izvještaji pokazuju da je prihod CGES prethodne godine iznosio 51,6 miliona eura, a dobit 12,4 miliona eura. Kompanija je i u 2020. godini društvenoodgovorno poslovala, pokretala brojne akcije, bila pouzdan partner lokalnim zajednicama i društvu u cjelini. Između ostalog, izdvaja se podrška CGES Paraolimpijskom komitetu Crne Gore", saopštili su iz PKCG.

Za NLB banklu su naveli da je aktivno angažovana na stvaranju boljih opštih uslova u zajednici - pospješivanju obrazovanja, kulture, kvaliteta života, infrastrukture, sporta...

"Ohrabruje zaposlene da se uključuju u dobrotvorne projekte i partner je u aktivnostima lokalne zajednice kroz donacije i sponzorstva. Njihov program "Okvir pomoći" za dodjelu besplatne reklamne kampanje mikro i malim preduzećima u cilju prevazilaženja problema u poslovanju imao je višestruke koristi za društvo tokom pandemije. U realizaciju programa NLB i njihovih partnera plasirano je ukupno 90.000 eura", kazali su iz komore.

Oni su dodali da je ova kompanija uputili i vrijedne donacije Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (40.000 eura), Kliničkom centru za nabavku respiratora, Crvenom krstu za pakete namijenjene socijalno ugroženim porodicama i brojne druge.

Jugopetrol kroz različite društveno odgovorne aktivnosti doprinosi boljim uslovima života, i kako su naveli, razvija i njeguje solidarnost, pomaže unapređenje kulture, sporta i zdravstvenog sistema.

"Finansijski su podržali organizovanje Eko odbojke sa učešćem više od 700 djece, donirali NKT-u 40.000 eura za potrebe nabavke respiratora, pomagali socijalno ugrožene porodice i rad Crvenog krsta, obezbjedili pakete humanitarne pomoći u vrijednosti 20.000 eura, poklone mališanima u Institutu za bolesti djece, neophodna sredstva za online praćenje nastave u Dječjem domu 'Mladost', doprinijeli uređenju Rimskog trga u Podgorici, stipendirali studente master studija u Grčkoj, učestuvuju u dobrovoljnom davanju krvi i drugim društveno odgovornim aktivnostima", saopštili su oni.

Za IT kompanija Amplitudo naveli su da su razvili inovativnu platformu "Uči doma" u rekordnom roku kao odgovor na potrebe obrazovanja u uslovima pandemije, po čemu je prepoznata i od strane Evropske komisije.

"Dio je liderske grupe koja će u naredne tri godine raditi na razvoju akceleratora za konkurentnost i inovacije u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma. Razvili su Montenegro COVID-19 Online platformu koja je obuhvatila eDonacije i aplikaciju Qarta, kako bi se doprinijelo što efikasnijem suzbijanju virusa COVID-19, olakšali prikupljanje i raspodjela resursa, te brža komunikacija timova za reagovanje za borbu protiv pandemije. Razvili su aplikaciju Kasper za selekciju, prikupljanje i reciklažu otpada, realizovali predakceleracijski program BoostMeUP sa Tehnopolisom i Naučno-tehnološkim parkom, te start-up inkubator Digital Den", navodi se u saopštenju Privredne komore.

Za unapređenje menadžmenta nagrađen je Slavoljub Popadić za kojeg su iz komore kazali da je uspješan rukovodilac i biznis lider sa preko 30 godina iskustva u razvoju i vođenju velikih kompanija, te da je radio na različitim razvojnim i izvšnim funkcijama u industriji telekomunikacija, infomacionih tehnologija i rudarstva.

"Polovinom avgusta 2014. godine, kao poseban izazov, prihvatio je poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, kompanije koja je u tom trenutku bila na ivici stečaja. Primjenom dobre manedžerske prakse Rudnik je značajno podigao produktivnost, smanjio operativne trokove, tri puta povećao prodaju na inotržištu i podigao nlvo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45%. Danas, šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, koja posluje bez gubitaka, kreditnihzaduženja i poreskog duga. Dobit se povećava iz godine u godinu, a preliminarni rezultati pokazuju da će na kraju ove godine biti preko 12 miliona eura", naveli su iz PKCG.

Odborom je predsjedavao profesor sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Milan Lakićević, a članovi su bili: potpredsjednica PKCG Nina Drakić,, izvršni direktor Mercator-CG Ivan Karadžić , izvršna direktorica Hotelske grupe Budvanska rivijera Katarina Kaženegra , samostalna savjetnica u Sektoru za ljudske resurse Uprave prihoda Biljana Jelić, Vojin Žugić, osnivač i izvršni direktor kompanije Stadion Vojin Žugić i predsjednik Odbora direktora firme Financial Solutions Milorada Katnić.

Nagrade će biti uručene na svečanosti povodom Dana Privredne komore Crne Gore 21. aprila 2021.

Bonus video: